Een tram van lijn 82 richting Berchem aan het Weststation
© Peter Dhondt/BRUZZ | Een tram van lijn 82 richting Berchem aan het Weststation.

Trams gehinderd door slecht geparkeerde wagens: 122 uren vertraging in 2021

ADD
© BRUZZ
21/03/2022

In 2021 zorgden fout geparkeerde wagens in totaal voor 122 uren vertraging bij de trams van de MIVB. De Morisstraat in Sint-Gillis en de Helmetsesteenweg in Schaarbeek zijn de straten die het meest getroffen worden door het probleem.

Er is niet veel nodig om het openbaar vervoer te verstoren in Brussel. "De straten zijn op veel plekken relatief smal. Als een auto slecht geparkeerd staat of te dicht bij de tramsporen, zijn de gevolgen desastreus voor de getroffen tram of - buslijn," zegt de MIVB in La Capitale.

Vorig jaar belemmerden zo 595 geparkeerde auto's de doorgang van trams of bussen. "De meest getroffen lijnen zijn die van tram 81 (96 blokkeringen), tram 55 (87 blokkeringen) en tram 92 (70 blokkeringen)," aldus de MIVB. In totaal zorgden die slecht geparkeerde voertuigen voor zo'n 7.327 minuten vertraging, oftewel 122 uren.

Tegen de tijd dat een interventieploeg, de politie en de takeldienst worden opgeroepen kan het openbaar vervoer al enkele minuten geblokkeerd zijn, en dat heeft gevolgen voor passagiers en andere voertuigen. "Een vertraging van slechts enkele minuten kan een kettingreactie op de hele lijn teweegbrengen," benadrukt de openbaarvervoermaatschappij.

Boetes

De MIVB heeft verschillende plekken geïdentificeerd waar trams bovengemiddeld veel gehinderd werden in 2021. De Morisstraat in Sint-Gillis en de Helmetsesteenweg in Schaarbeek worden het vaakst getroffen, zo blijkt. De Antoine Bréartstraat vervolledigt de top drie.

Wanneer een fout geparkeerde automobilist door de politie wordt gevat, mag hij of zij forse boetes verwachten: vanaf tien minuten onderbreking bedraagt de boete al minstens honderd euro. Na een halfuur wordt het al snel 361 euro en wanneer het openbaar vervoer een uur wordt gehinderd komt het neer op 1.007 euro. Deze bedragen omvatten bovendien niet de kosten voor de takeldienst die door de MIVB wordt gestuurd om het voertuig te verwijderen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie