Treindienst van nationaal belang: 2 IC-treinen per uur

© PhotoNews
| Opening van de vernieuwde centrale onderdoorgang in het station Brussel-Noord door de NMBS op 16 december 2019.

Vanaf maandag zullen er veel minder treinen rijden. Spoorwegmaatschapij NMBS en spoornetbeheerder Infrabel voeren wat zij noemen een "treindienst van nationaal belang" in. Vooral 's avonds zullen er veel minder treinen rijden.

"Dit is de enige optie om een robuuste, stabiele en voorspelbare treindienst te behouden", zeggen NMBS en Infrabel in een persbericht. Er zijn bij de spoorbedrijven steeds meer zieken (tot 30 procent van de treinbegeleiders in sommige regio's), waardoor het risico bestaat dat treinen onverwacht en onaangekondigd geschrapt moeten worden.

Eén of twee per uur

De "treindienst van nationaal belang" is gericht op essentiële verplaatsingen, dus op mensen die de trein moéten nemen.

Er zullen bijvoorbeeld één of twee IC-treinen rijden per uur, en twee tot drie L- en S-treinen per uur tijdens de spitsuren. Vanaf 20 uur zal het aanbod heel beperkt zijn en ook tussen 9 en 15 uur overdag rijden er weinig lokale treinen.

NMBS en Infrabel beloven dat er genoeg plaats zal zijn op de treinen voor "social distancing", zo zal nog steeds 75 procent van het aantal plaatsen op een normale weekdag beschikbaar zijn. De voorbije dagen was maar 8 tot 10 procent van de zitjes bezet. Het nieuwe aanbod werd uitgewerkt samen met de federale regering.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?