TreinTramBus krijgt dagelijks klachten over ingekorte treinen

© Belga
25/11/2022

Reizigersorganisatie TreinTramBus krijgt de laatste weken dagelijks klachten van reizigers over ingekorte treinen. Daardoor zitten treinen overvol en hebben reizigers geen zitplaats, zo meldt VRT NWS vrijdagochtend. Spoorwegmaatschappij NMBS bevestigt het probleem en wijt het aan te late leveringen van nieuw materieel.

NMBS-woordvoerder Bart Crols zegt dat er een vertraging van twee jaar zit op nieuw materieel dat geleverd moet worden. Eind vorig jaar hadden 445 nieuwe M7-rijtuigen van fabrikant Alstom geleverd moeten worden, maar daarvan is maar ongeveer de helft aangeleverd.

"Daardoor moet de NMBS op dit moment met een goede 200 rijtuigen minder dan voorzien rijden. Het gaat dan ook nog om dubbeldeksrijtuigen, die meer zitplaatsen hebben", zegt Crols.

Het ouder materieel dat ingezet moet worden om die vertraagde leveringen op te vangen is bovendien gevoeliger voor pannes. "Onze vloot is gemiddeld 25 jaar oud, met uitschieters van meer dan 40 jaar", aldus Crols. "Treinen die normaal gezien uit de vloot genomen hadden moeten worden, moeten nu dus verder ingezet worden, met meer pannes tot gevolg en waardoor er ook nog eens minder reservematerieel is om pannes op te vangen."

De vakbonden hekelen al langer een tekort aan investeringen bij het spoor en hebben volgende week meerdere stakingsdagen gepland.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Mobiliteit , Trein , NMBS , station

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni