Treinverkeer van en naar Brussel weer fors aangepast voor laatste fase spoorwerken

© Kevin Van den Panhuyzen-BRUZZ
| Arbeiders op de sporen aan Brussel-Zuid

Tijdens het verlengde weekend van 9, 10 en 11 november zullen de meeste treinen niet van en naar het station Brussel-Zuid rijden. Dat station zal namelijk opnieuw niet toegankelijk zijn voor het treinverkeer vanuit het zuiden, als gevolg van de grote werkzaamheden aan de seininrichting. Spoorwegmaatschappij NMBS heeft een drastisch herwerkte dienstregeling ingevoerd naar aanleiding van die werken, die hun laatste fase ingaan.

Infrabel moderniseert sinds 14 oktober de seininrichting aan de zuidkant van het station Brussel-Zuid. De laatste fase van de werken, die tot nu toe vlotter verlopen dan gepland, gaat komend weekend in. Daardoor zal tijdens het verlengde weekend van zaterdag 9 tot en met maandag 11 november de dienstregeling, net als tijdens het eerste weekend van november, weer grondig worden aangepast.

De zuidelijke inrit van het station Brussel-Zuid zal niet toegankelijk voor het treinverkeer, wat meteen gevolgen heeft voor de meeste treinen die gebruik maken van de Brusselse noord-zuidverbinding. Er zullen nog altijd treinen rijden tussen Brussel-Noord en Brussel-Zuid, maar dat aantal wordt in beide richtingen beperkt tot zes treinen per uur.

In de praktijk betekent dit dat heel wat treinen worden omgeleid naar de stations van Schaarbeek, Brussel-Luxemburg of Brussel-Noord. Zo zullen de treinen van en naar de kust omgeleid worden via Denderleeuw en Schaarbeek, waar een aansluiting voorzien wordt. Tussen Antwerpen en Brussel-Zuid zullen er wel nog altijd twee IC-treinen per uur rijden, die in de Brusselse stations Noord, Centraal en Zuid stoppen.

Voor de reizigers die in Brussels Airport moeten zijn, zullen er nog altijd vier treinen per uur worden voorzien van en naar Brussel-Noord. Vanaf Brussel-Zuid gaat het om twee treinen per uur. Voorts rijden er tussen Halle en Brussel helemaal geen treinen, maar voor dat traject worden vervangbussen ingelegd.

De werken zullen ook een impact hebben op de internationale treinen van en naar Frankrijk en Groot-Brittannië. Daar moet rekening worden gehouden met een langere reistijd. De NMBS raadt de reizigers die van, naar of via Brussel reizen aan om extra reistijd te voorzien en om zich te informeren via de routeplanner op nmbs.be. Vanaf dinsdag 12 november zal het spoorverkeer opnieuw volgens het normale schema verlopen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?