Treinverkeer verstoord, filerijden door NAVO-top

© PhotoNews
| NMBS-trein in station Brussel-Zuid.
Updated: 11-07-2018 - 08:15

Ook op de tweede dag van de staking van de Onafhankelijke Vakbond van het Spoorwegpersoneel (OVS) is het treinverkeer ernstig verstoord. Dat meldt NMBS-woordvoerder Dimitri Temmerman. De staking heeft weinig impact op het autoverkeer in en rond Brussel, dat vooral in het noorden te lijden heeft onder de maatregelen voor de NAVO-top.

"Afgezien van enkele treinen rijden alle treinen die gepland waren in de minimale dienstverlening," zegt Temmerman. In die alternatieve dienstregeling wordt gefocust op de ochtend- en avondspits, en vooral op de IC-treinen die de grote steden met elkaar verbinden.

Net als woensdag rijden er, ondanks het mooie weer, geen extra treinen naar de kust. Naar het festival van Dour, dat woensdag start, zijn wel extra treinen ingelegd. Maa ook daar raadt Temmerman festivalgangers aan de routeplanner te raadplegen.

Onvrede is groot

De Onafhankelijke Vakbond van het Spoorwegpersoneel (OVS) legde sinds dinsdagochtend 3 uur voor 48 uur het werk neer uit onvrede met de manier waarop het beroep van treinbestuurder heropgewaardeerd zou worden.

Volgens de vakbond komt die heropwaardering in de realiteit voor het merendeel van de treinbestuurders neer op een verlies aan inkomsten en een hogere productiviteit. Het Autonoom Syndicaat van TreinBestuurders (ASTB) en de nieuwe spoorbond Metisp-Protect sloten zich bij de actie aan.

Dat gebeurde nadat HR-Rail - de juridische werkgever van de spoorwegen - hun respectievelijke stakingsaanzeggingen had verworpen.

NAVO

De hinder op de weg blijkt, net als op de eerste stakingsdag, mee te vallen. Het is al vroeg filerijden in het noorden van Brussel. Het is aanschuiven bij het NAVO-hoofdkwartier aan de Haachtsesteenweg  en de luchthaven van Zaventem. Die verkeershinder heeft te maken met de veiligheidsmaatregelen voor de NAVO-top. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?