Sinds 1 januari 2021 is het hele Brusselse gewest een zone 30, behalve wanneer het specifiek anders vermeld staat

| (archieffoto).

Twintig procent van Brusselse gecontroleerde voertuigen in overtreding

© Belga
07/07/2023

Twintig procent van het Brusselse goederen- en personenvervoer was de laatste drie maanden in overtreding. Dat meldt Brussel Mobiliteit in een overzicht van de controles van de voorbije drie maanden.

Brussel Mobiliteit organiseert, samen met de politie, regelmatig controles van het wegvervoer om de verkeersveiligheid te verbeteren en oneerlijke concurrentie tegen te gaan. Zo worden onder andere bestelwagens, taxi's, schoolbussen... onderworpen aan een controle. Er wordt ook gecontroleerd op rijden onder invloed. De controleurs van Brussel Mobiliteit hebben de bevoegdheden van agent of officier van de gerechtelijke politie.

Gedurende de laatste drie maanden voerde Brussel Mobiliteit twaalf controleacties uit in samenwerking met verschillende politiezones, waaronder een megacontrole waarbij ook de arbeidsinspectie en andere organisaties betrokken waren.

In totaal werden 718 voertuigen gecontroleerd. Daarbij zijn er 91 waarschuwingen gegeven, 81 pv's opgesteld en 18 ladingen overgeplaatst wegens overbelading. Twee voertuigen werden op orde gesteld na een technische controle en drie vergunningen werden ingetrokken wegens bezoldigd personenvervoer. Twintig procent van de gecontroleerde voertuigen beging aldus een overtreding.

Volgens Brussel Mobiliteit toont dit percentage aan dat er een duidelijke nood is om controles te blijven uitvoeren en de transportsector bewust te maken van de risico's voor de verkeersveiligheid.

"Brussel Mobiliteit stelt vooral problemen vast met de lading van bestel- en vrachtwagens: ontbreken van spanriemen en overbelading. Daarnaast zijn heel wat bestuurders niet in staat om bij een controle alle verplichte documenten te laten zien. Ongeacht of je eigenaar of bestuurder van het voertuig bent, nagaan of alle boorddocumenten aanwezig zijn, kan heel wat problemen voorkomen en de controle zelf versnellen", aldus Brussel Mobiliteit.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Mobiliteit, Brussel Mobiliteit, vrachtverkeer, personenverkeer, overtredingen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni