Uber 'vergeet' Nederlands op deelfietsen

© KH/BRUZZ
| De nieuwe elektrische deelfietsen van Uber zijn aangekomen. Maar ze zijn voorlopig allemaal illegaal.

De deelfietsen van techbedrijf Uber zijn momenteel niet helemaal in orde met de wetgeving in Brussel. De gebruiksaanwijzing voor de elektrische fietsen is enkel in het Frans en het Engels gedrukt, en niet in het Nederlands. De fietsen zijn dus niet conform de taalregels uit de deelfietsenordonnantie. "Uber garandeert dat dat tegen ten laatste volgende week in orde zal zijn."

De 500 deelfietsen die het techbedrijf Uber heeft geplaatst in Brussel, zijn wettelijk niet in orde. Het bedrijf had zich duidelijk niet goed voorbereid op de Brusselse taalwetgeving, want het had instructies enkel in het Frans en het Engels op de fietsen gekleefd. Het Nederlands is nergens te bespeuren. En dat mag niet.

Deelfietsoperatoren kunnen pas een licentie krijgen als de informatie minstens in het Nederlands, het Frans en het Engels te lezen valt. Aangezien Uber het Nederlands niet vermeldt op de deelfietsen, vervalt de licentie en staan de fietsen hier dus illegaal. Voorlopig toch.

Het kabinet van mobiliteitsminister Pascal Smet (SP.A) heeft al contact gehad met het bedrijf. "Uber heeft gegarandeerd dat ze de gebruiksinformatie deze of volgende week in het Nederlands zullen toevoegen," zegt woordvoerder Mathias Dobbels.

"We willen toch benadrukken dat de Uber-applicatie, die je nodig hebt om de fietsen te huren, wel in de drie talen beschikbaar is," zegt een woordvoerster voor het techbedrijf. "We zijn dus wél in orde met de wetgeving. De hele hetze is dus een storm in een glas water. Maar we zullen de fietsen zelf ook deze of volgende week aanpassen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?