© AM | Drukte op het metrostation van Kunst-Wet vanwege de vakbondsacties bij de MIVB.

Vakbondsactie verstoort opnieuw metroverkeer, 'maar minder hinder dan woensdag'

© Belga
28/10/2021
Updated: 28/10/2021 08.54u

Door een vakbondsactie van de liberale vakbond ACLVB rijdt de Brusselse metro op de lijnen 1, 2, 5 en 6 donderdag opnieuw aan een lagere frequentie. Al lijkt de hinder tijdens de ochtendspits beter mee te vallen dan woensdag, klinkt het donderdagochtend bij MIVB. "Net als gisteren is er alleen hinder op het metronet, bussen en trams rijden normaal", zegt An Van hamme, woordvoerster van MIVB.

De liberale vakbond ACLVB had vorige week al aangekondigd om vanaf maandag 25 oktober "alle nodige maatregelen" te zullen treffen zodat de eisen van het MIVB-personeel worden gerespecteerd. Toen klonk het al dat de dag zelf pas beslist zal worden wat de maatregelen precies zullen inhouden.

Het bus- en tramverkeer op het MIVB-netwerk ondervindt geen hinder door de stakingsactie. De MIVB-directie noemde de actie woensdagmiddag al "totaal onverantwoord in coronatijden".

Op het gemeenschappelijke deel van lijn 1 en lijn 5 loopt de wachttijd op tot drie minuten, op de uiteinden van beide lijnen is dat zes minuten. Ter vergelijking: in een normale ochtendspits krijgen reizigers te maken met 2,5 minuten wachttijd op de gemeenschappelijke lijn en zes minuten wachttijd aan de uiteindes van de metrolijnen. Op lijn 2 en lijn 6 loopt de wachttijd op tot zes minuten.

De directie en de vakbond zitten vandaag nog aan tafel, al staat die dialoog al langer in de steigers. "Nog voor de staking van gisteren, was vandaag al een overlegvergadering voor een protocolakkoord gepland met het gemeenschappelijk vakbondsfront", zegt Van hamme. Woensdag leidde de vakbondsactie ook al de hele dag tot hinder.

De ACLVB had vorige week al aangekondigd om vanaf maandag 25 oktober "alle nodige maatregelen" te zullen treffen zodat de eisen van het MIVB-personeel worden gerespecteerd. De liberale vakbond had op 14 oktober een actieaanzegging ingediend om oplossingen te bekomen voor bepaalde ernstige situaties met betrekking tot het welzijn en de veiligheid van de werknemers van de MIVB.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie