| Cieltje Van Achter (N-VA) in het Brussels Parlement

Van Achter: 'Slechts kwart van potentiële Brusselse laadpalen wordt geplaatst'

© Belga
15/02/2022

N-VA-fractieleidster Cieltje Van Achter hekelt de laadpaalstrategie van de Brusselse regering: "Op 3 jaar tijd zijn er slechts 60 laadpalen gekomen voor de 221 goedgekeurde aanvragen en locaties. Verwacht de regering dan echt dat mensen hun wagen vervangen voor een elektrisch alternatief?"

De Brusselse regering maakt zich sterk dat elke Brusselaars met een elektrische wagen een laadpunt binnen de 250 meter rond zijn woning kan aanvragen. Uit het antwoord van minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) op een schriftelijke vraag van Van Achter blijkt dat er tussen 2019 en 2021 263 geldige aanvragen (van 685 aanvragen) ingediend werden voor elektrische laadpalen.

De zoektocht naar geschikte locaties leverde 221 locaties op mits goedkeuring van de wegbeheerder (gewest of gemeente). Voor slechts 60 locaties werd er een laadpaal geïnstalleerd of zal er één geïnstalleerd worden.

"Dit wil dus zeggen dat zélfs wanneer Brussel Mobiliteit oordeelt dat de aanvraag in orde is én zij een geschikte locatie voor een laadpaal vinden, dat dit slechts 1 op de 4 keer ook echt een laadpaal oplevert," klaagt Van Achter aan.

'Wie koopt nog een elektrische wagen?'

Voor de rest van de locaties is het wachten op een goedkeuring van de wegbeheerders. De wegbeheerders (de facto de gemeentes, want de problemen zitten op de gemeentewegen) zijn de bottleneck, besluit de N-VA-politica.

"Verwacht de regering dan echt dat mensen hun wagen vervangen voor een elektrisch alternatief? De traagheid waarmee aangevraagde laadpalen geplaatst worden, heeft hoe langer hoe meer een ontradend effect. Welke Brusselaar koopt er nog een elektrische wagen als ze weten dat er 3 jaar na aankoop mogelijk nog steeds geen oplaadpunt in hun buurt is?", vraagt Cieltje Van Achter zich af.

De regering kondigde vorige week aan dat er in 2022 246 laadpalen bijkomen. Dat moet het aantal laadpunten langs de openbare weg verdubbelen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni