Van den Brandt: 'Auto zal plaats moeten afgeven op Wetstraat'

Updated: 22-08-2019 - 19:19

De kersverse minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) laat onderzoeken hoe er meer plaats voor fietsers en voetgangers kan komen op de Wetstraat. "De auto zal daarvoor plaats moeten afgeven," zegt ze aan BRUZZ. Deze donderdagavond vindt een apéro van Bruxsel’Air plaats op de doorgaans drukke verkeersader.

Als één Brusselse straat symbool staat voor de dominantie van Koning Auto in het gewest, dan is het wel de Wetstraat. De lucht op de invalsas behoort tot de vuilste van Brussel en voor voetgangers en fietsers is amper plaats op de straat. Nochtans is het een van de drukste fietsassen van het gewest.

De vorige minister van Mobiliteit Pascal Smet (One.brussels - SP.A) liet al verstaan dat de straat het wat hem betreft met een rijstrook minder kan doen. Concrete stappen ondernam Smet niet meer.

De kans dat het er deze legislatuur van komt stijgt echter. Smets opvolgster Elke Van den Brandt (Groen) zegt aan BRUZZ dat ze "meer plaats voor fietsers en voetgangers wil realiseren op de Wetstraat. En dat betekent dat de auto wat plaats zal moeten afgeven. Ik heb aan de administratie gevraagd om te onderzoeken hoe we dat best doen."

Van den Brandt wil daarnaast ook meer groen op de trieste straat.

Elke Van den Brandt, kandidate en lijsttrekker Brussels Parlement voor Groen

Begin de jaren 2000 verloor de Wetstraat al eens een rijstrook ten voordele van fietspaden ten tijde van minister Jos Chabert (CD&V). “Dat was toen relatief vooruitstrevend, maar is vandaag absoluut onvoldoende,” vindt de groene excellentie. De talrijke fietsers op de verkeersas moeten het vandaag doen met een erg smal fietspad, op hetzelfde niveau als een ook al krap trottoir. Voetgangers en fietsers botsen daardoor al eens.

De nieuwe minister van Mobiliteit tekent deze donderdagavond present op de apéro die de actiegroep Bruxsel’Air organiseert op de Wetstraat, samen met Bral, de Franstalige fietsersvereniging Gracq en Critical Mass. Dat evenement wil de nieuwe Brusselse regering welkom heten en de nieuwe ploeg vragen om een krachtdadig beleid inzake luchtkwaliteit.

De actievoerders eisen meer plaats voor voetgangers en fietsers op de Wetstraat, automobilistenvereniging Touring ziet dat liever op parallelwegen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?