20180108 Metro MIVB openbaar vervoer toegangspoortjes 1380 920Px

| De nieuwe maatregel treedt vanaf maandag in werking.

Vanaf maandag verplicht uitchecken bij verlaten metro

EDB
© BRUZZ
16/11/2018
Updated: 19/11/2018 11.06u

Voortaan zal de MIVB haar reizigers verplichten om ook te valideren bij het verlaten van de metro, net zoals dat al het geval was in dertien premetrostations. Op die manier wil de vervoersmaatschappij nog meer de strijd aanbinden met zwartrijders. De nieuwe maatregel treedt vanaf maandag in voege.

Sinds 2014 is het uitchecken al verplicht in alle premetrostations, en in stations die zowel voor de premetro als de metro dienen, zoals Montgomery, zegt woordvoerster An Van hamme van de MIVB. "Maar voortaan komen daar dus álle metrostations bij," vertelt ze aan BRUZZ.

De uitrol van de check-out zal geleidelijk gebeuren, van maandag 19 november tot eind april 2019. De eerste twee metrostations waar nu ook uitgecheckt moet worden zijn Joséphine-Charlotte en Gribaumont, beide op metrolijn 1.

Extra hinderpaal

Daarmee wil de vervoersmaatschappij de strijd aanbinden met zwartrijders. "Hoe meer hinderpalen er zijn, hoe moeilijker het wordt voor reizigers die frauderen," aldus Van hamme. Bovendien zou het systeem de veiligheid ten goede komen en de MIVB betere data opleveren.

"Nog een andere maatregel waar we mee bezig zijn, zijn camera's op basis van gezichtsherkenning waarbij nog beter gecontroleerd kan worden of mensen 'treintjes' vormen om zo samen door de poortjes te gaan."

Deze week zullen al zeven stations extra scanners krijgen, waaronder metrostations Joséphine-Charlotte, Gribaumont en Roodebeek. Volgende week komen er nog eens acht stations bij. De eerste vijftien stations zullen dus nog voor het einde van het jaar aangepast worden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Mobiliteit , MIVB , valideren , an van hamme

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni