| Storm Eunice veroorzaakt heel wat hinder bij het spoor, maar een massa gestrande reizigers blijft uit.

Veel hinder maar weinig frustratie in Brussel-Centraal: 'Ik geraak wel thuis'

MW
© BRUZZ
18/02/2022

Storm Eunice raast door het land en is sinds vanmiddag ook officieel een Belgisch storm. Vervoersmaatschappij NMBS had al aangekondigd alle treinverkeer in Vlaanderen tussen 14u en 18u op te schorten. Dat zorgt in station Brussel-Centraal voorlopig niet voor massa’s gestrande reizigers. Wie geen trein heeft, wacht af of zoekt een alternatief om op zijn bestemming te geraken.

“Er zijn geen treinen van Brussel naar Vlaanderen en er is veel hinder richting Wallonië,” weet één van de NMBS-bedienden die de reizigers informeert in de inkomhal van het centraal station. Niet enkel reizigers naar Vlaanderen vragen zich af of ze nog op hun bestemming zullen geraken. “Ik krijg vragen van allerlei reizigers, in het Frans, Nederlands en Engels. Ook mensen die naar de luchthaven van Zaventem moeten sporen, hebben vragen.”

Jaak heeft er net een werkdag op zitten bij Bozar. Hij pendelt richting Doornik. “Mijn trein staat nog niet op het scherm, dus ik hoop dat die zal rijden. En als die niet rijdt, moet je wachten,” vat Jaak de situatie stoïcijns op. “Te voet kan ik niet gaan en mijn wagen staat geparkeerd in Silly. Maar na 19u zal het wel beter zijn. Ik zal vannacht wel thuis geraken,” besluit hij.

Reizigers betreuren slechte communicatie

Smartphone in de hand en de ogen gericht op de aankondigingsschermen, proberen Charline, Ariane en Vivyane hun reisweg uit te stippelen. Ze moeten naar Schaarbeek, Gembloux en Leuven. “Niet evident,” zeggen ze. “Er staat niets aangekondigd en de informatie in de app komt niet overeen met wat er op de borden staat.” Charline weet dus niet of ze überhaupt een trein zal kunnen nemen. “Mijn ouders werken gelukkig wel in Brussel, dus in het slechtste geval kunnen zij me wel een lift geven.”

storm Eunice

| Er staat een stevige wind in Brussel, maar er is ook zon, ondanks storm Eunice.

Richting Wallonië rijden er wel nog treinen, al zijn die sterk vertraagd. Dorian en Xavier, die samen richting Mons pendelen, geraken dus op bestemming, al betreuren ze dat de NMBS pas zeer laat heeft gecommuniceerd: “Pas rond de middag kregen we een bericht van de NMBS. Onze werkgever gaf toen ook aan dat we mochten vertrekken.”

Beiden werken voor justitie. “Zowel de griffie als het parket moeten bemand zijn tot 16u en met de helft van de collega’s die thuis werken, konden we niet vroeger huiswaarts keren.” Zij zijn overigens niet de enige die kritiek hebben op de laattijdige communicatie van Infrabel.

Niet iedereen begrijpt tot slot de beslissing van Infrabel om geen treinen te laten rijden tussen 14u en 18u. “Ik vind dat men een beetje overdrijft. Hier in Brussel is er toch bijna geen storm? De zon schijnt. Ik vind dat men daarvoor toch geen treinen moet afschaffen,” laat reiziger Jos zich ontvallen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Brussel-Stad , Mobiliteit , storm Eunice , NMBS , Infrabel , hinder treinverkeer

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni