Een man fietst langs een tram van de MIVB in Brussel

| Een man fietst langs een tram van de MIVB in Brussel.

Vernieuwd mobiliteitsbudget voorgesteld in Evere

© Belga
26/01/2022

Sinds 1 januari 2022 is een geactualiseerde versie van het mobiliteitsbudget van kracht. Om de voordelen breed bekend te maken, is minister van Mobiliteit Georges Gilkinet woensdag langs gegaan bij Carrefour in Evere, waar het personeel van de supermarktketen al duchtig gebruik maakt van de voordelen.

Een reeks nieuwe maatregelen moet het mobiliteitsbudget aantrekkelijker en toegankelijker maken voor werknemers die de wagen minder willen gebruiken. Het mobiliteitsbudget wordt sinds 1 januari op verschillende manieren en 'à la carte' uitgebreid.

"Telewerk of opdrachten bij een klant, elke professionele situatie is verschillend. Het mobiliteitsbudget dient daarom om het leven makkelijker te maken met een vervoersaanbod op maat," zegt minister Gilkinet.

Mobiliteit op maat

Op drie assen werd het gemoderniseerd. Actieve verplaatsingen zoals fietsen of te voet gaan worden gestimuleerd op twee manieren: werknemers kunnen met het budget een lening aangaan om een fiets te kopen en vanaf nu kunnen werknemers een voetgangerspremie krijgen voor woon-werkverkeer.

Een andere manier om het mobiliteitsbudget te spenderen is door het te gebruiken voor de terugbetaling van je hypotheeklening. Dat geldt nu voor iedereen die in een straal van 10 kilometer rond het werk woont, terwijl dat voorheen 5 kilometer was. Tot slot kan het mobiliteitsbudget nu ook gebruikt worden voor de openbaarvervoerabonnementen van inwonende gezinsleden.

"Het budget is nu veel individueler en flexibeler en onze werknemers zijn hiervoor vragende partij. Ze willen geen auto meer, maar een mobiliteit op maat," vertelt Pierre Leman van Carrefour.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni