Brussel blijkt een koploper in het aantal werknemers dat kiest voor een mobiliteitsbudget. Het gaat om 13,5 procent van de Brusselse werknemers, tegenover 3,7 procent in Vlaanderen en 2,5 procent in Wallonië. Het zijn ook de werkgevers in en rond de hoofdstad die het mobiliteitsbudget het vaakst aanbieden aan werknemers die recht hebben op een salariswagen.

© Photonews
Brussel aan kop in gebruik van mobiliteitsbudget
Het mobiliteitsbudget bestaat volgende maand zes jaar. Het alternatief voor een salariswagen wordt nog altijd maar bij een kleine minderheid van de werkgevers aangeboden. Maar het werd de voorbije jaren wel steeds populairder, melden hr-dienstverleners SD Worx en Acerta.
Op nationaal vlak ruilde één op de twintig werknemers (5,2 procent) vorig jaar een salariswagen in voor een federaal mobiliteitsbudget: dat waren er dubbel zo veel als in 2023. Wel blijft het totale aandeel werknemers met een mobiliteitsbudget steken op 0,85 procent, blijkt op basis van gegevens van SD Worx van meer dan 37.000 werkgevers en 1,1 miljoen werknemers.
Maar daarin is Brussel dus een koploper. In Brussel werkt 5,2 procent van de werkgevers met het mobiliteitsbudget, tegenover 1,6 procent in Vlaanderen en 1,2 procent in Wallonië.
Terugbetaling huisvestingskosten
Uit de analyse van Acerta, die gebaseerd is op de gegevens van meer dan 350.000 werknemers en ruim 28.000 werkgevers uit de privésector, aangevuld met data van het digitale hr-platform Mbrella, kiezen starters meer dan gemiddeld voor een mobiliteitsbudget in plaats van een salariswagen.
En ook veertigers en vijftigers hebben het laatste jaar vaker hun salariswagen ingeruild voor een mobiliteitsbudget. "Dikwijls zijn de kinderen de deur uit, zetten sommigen de stap naar een appartement in het centrum, en wordt een auto minder een must", aldus Acerta.
"Dat wijst allemaal op een reëel potentieel van het mobiliteitsbudget. Maar dat de percentages ondanks de groei nog altijd laag blijven, geeft aan dat dat potentieel nog niet volledig benut wordt."
Uit de analyse van Acerta komt nog naar voren dat het gemiddelde toegekende bedrag 7.294,96 euro bedraagt. Vooral het terugbetalen van huisvestingskosten blijft populair. De nieuwe federale regering kondigde aan het mobiliteitsbudget te willen hervormen, zodat werkgevers dat systematisch zullen moeten aanbieden aan werknemers met recht op een bedrijfswagen.
Lees meer over: Brussel , Economie , Mobiliteit , mobiliteitsbudget