Autoverkeer op de wetstraat met een verminderde rijstrook (eind augustus 2019)

| Autoverkeer op de Wetstraat.

Zowat 1.200 Brusselaars ruilen dit jaar auto in voor mobiliteitsbudget

EC
© BRUZZ
31/12/2019

Na twee jaar van weinig aanvragen zitten de Brussel’Air-premies stilaan opnieuw in de lift. Het afgelopen jaar deden 1.124 Brusselaars afstand van hun wagen in ruil voor een mobiliteitsbudget van het Gewest. Dat zijn er een derde meer dan in 2018.

De cijfers lopen tot eind november en geven dus nog geen volledige weergave van 2019. Leefmilieu Brussel verwacht dat er in totaal meer dan 1.200 dossiers zullen worden aanvaard, zegt Sarah Hollander van het departement Duurzame Mobiliteit. “Met ongeveer 102 dossiers per maand zien we meer aanvragen dan vorig jaar binnenkomen”, zegt zij aan BRUZZ.

Er werden in totaal 1.177 aanvragen voor zo’n premie ingediend, waarvan de grote meerderheid werd aanvaard. Het principe van de premie is dat bestuurders die hun nummerplaat inleveren en eventueel hun voertuig laten slopen, in ruil een mobiliteitsbudget ontvangen.

Dat budget bestaat uit een jaarabonnement op het openbaar vervoer of een fietspremie, in combinatie met een abonnement op autodeelsysteem Cambio. Wie zijn wagen laat slopen, kan de drie formules combineren of krijgt een abonnement voor twee jaar.

Campagne

De Brussel’Air-premie werd in 2006 ingevoerd om automobilisten te motiveren om over te stappen op het openbaar vervoer. De eerste jaren werden er jaarlijks tot 1.800 dossiers aanvaard, maar nadien werd de premie minder gebruikt. In 2017 werden er maar 631 premies toegekend, het jaar daarna waren dat er 860.

Nu is er dus opnieuw een (relatieve) omslag en ligt het aantal dossiers opvallend hoger. Volgens Brussel Leefmilieu kan dat liggen aan hun nieuwe campagne in het kader van de lage-emissiezone.

“We hebben de premie opnieuw opgepikt op onze website over de LEZ”, zegt Hollander. “De afgelopen jaren bestond de premie nog wel, maar werd er weinig over gecommuniceerd. De stijging is volgens ons te wijten aan duidelijke informatie.” Die valt na te lezen op de website lez.brussels.

Kleine groep

Het totaalbedrag van de premies bedraagt 850.000 euro voor dit jaar. Hollander schat dat het op 925.000 euro zal afklokken, als de dossiers van december er nog bij komen.

Op zich gaat het nog altijd om een kleine groep. 55 procent van de Brusselse huishoudens beschikt over een eigen wagen, berekende Brussels statistiekbureau Bisa eerder dit jaar nog.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Mobiliteit , Milieu , Bruxell'Air-premie , modal shift , LEZ

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni