Vernieuwde Cowboy-app toont route met minder autoverkeer

© Cowboy
| De nieuwe Cowboy-app

De Brusselse fietsproducent Cowboy kondigt een update van de Cowboy-app aan. Binnenkort zullen Cowboy-gebruikers via de app routes kunnen uitstippelen die druk autoverkeer mijden. “Dat wordt ook een gezondere route”, zegt medeoprichter Tanguy Goretti.

De vernieuwde Cowboy-app zal enkele nieuwe functies krijgen. Wanneer de eigenaar de fiets verplaatst, wordt die automatisch ontgrendeld. Gebruikers hoeven daarvoor hun smartphone niet meer naar boven te halen. Als iemand anders de fiets aanraakt, zal de eigenaar een notificatie ontvangen. Daarmee wil het bedrijf diefstal voorkomen.

Met de vernieuwde app kan Cowboy ook een val of ongeval detecteren. Als de gebruiker niet reageert op een notificatie, wordt automatisch contact opgenomen met een noodcontactpersoon van de gebruiker. Opvallend is dat Cowboy aankondigt dat de nieuwe app ook de luchtkwaliteit zal tonen op een kaart.

'Gezondere fietsroute'

“Onze fietsen hebben geen ingebouwde luchtkwaliteitssensoren. We gaan ons voor dat gedeelte van de app voornamelijk baseren op verkeersdata”, zegt medeoprichter Tanguy Goretti. “Auto’s zijn de grootste oorzaak voor fijn stof. Waar veel auto’s zijn, is de luchtkwaliteit slechter. Zo zal het mogelijk zijn om gezondere routes uit te stippelen.”

cowboy
De Cowboy 3, de derde generatie e-bikes van het Brusselse bedrijf

In een eerste fase zal die informatie weergeven worden op een kaart. Later zal het ook mogelijk zijn om een route uit te stippelen op basis van die gegevens. “Het nieuwe fietspad in de Wetstraat is fantastisch, maar tijdens de spits is dat wat de luchtkwaliteit betreft een van de slechtste plaatsen om te fietsen. De app zal dan een alternatieve route voorstellen”, aldus Goretti.

Cowboy 3

Die update wordt verwacht “in de loop van de zomer”, maar een precieze datum geeft Cowboy nog niet. De update van de app gaat gepaard met de introductie van de derde generatie e-bikes van het Brusselse bedrijf. De Cowboy 3 heeft een adviesprijs 2.290 euro en wordt geleverd vanaf eind juli.

De nieuwste versie van de Cowboy-fiets zal bredere, lekbestandige banden hebben en een riemaandrijving uit koolstofvezel. De Cowboy 3 weegt 16,9 kilogram en heeft een bereik tot 70 kilometer.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?