Vervoort dreigt: Vlaamse of Waalse Uber-chauffeurs niet welkom in Brussel

© PhotoNews
| Rudi Vervoort (PS), minister-president van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Minister-president Rudi Vervoort (PS) dreigt ermee om de erkenning van Uber in te trekken, "als blijkt dat Uber moedwillig Vlaamse en Waalse chauffeurs in Brussel laat rijden." Dat heeft Vervoort vrijdag herhaald in het Brussels parlement. De Vlaamse en Waalse chauffeurs riskeren boetes.

Dinsdag was er in de parlementaire commissie Binnenlandse Zaken al heel wat commotie nadat bleek dat de Brusselse regering besloten had om alleen Brusselse Ubers in de hoofdstad te laten opereren. Uber-chauffeurs met een Vlaamse of Waalse licentie zullen beboet worden.

Zowel meerderheidspartij Défi als oppositiepartij MR zijn daar niet over te spreken. Ook Groen vreest dat er heel wat Uber-chauffeurs nu zonder inkomen vallen. Volgens hen is dat ook tegen de afspraken die voor de kerstvakantie gemaakt zijn. Toen is een noodordonnantie gestemd, die Uber terug de kans geeft om in Brussel te rijden. De noodordonnantie kwam er in afwachting van een groot taxiplan dat over enkele maanden wordt verwacht.

Vlaamse of Waalse vergunningen

Maar minister-president Rudi Vervoort (PS) beet in de commissie Binnenlandse Zaken van zich af. Volgens hem kan hij juridisch alleen een regeling treffen voor de Ubers met een Brusselse licentie.

Vrijdag herhaalde Vervoort, bij monde van minister Sven Gatz (Open VLD), tijdens het vragenuurtje in het Brussels Parlement dat Uber-chauffeurs met een Vlaamse of Waalse licentie niet in Brussel horen te opereren. Hij zei ook dat als Uber dit moedwillig toelaat, hij de voorlopige erkenning van het hele Uber-platform zal intrekken. "We hebben Uber hiervoor gewaarschuwd," antwoordde Vervoort.

Politiecontrole

Intussen lopen ook de spanningen op tussen Uber-taxi’s en de controlediensten. Donderdagavond kwam het tot een incident aan het Ter Kamerenbos. Verschillende Uber-chauffeurs kwamen toen tussen tijdens een politiecontrole bij één van hun collega’s, bleek uit beelden op sociale media. Politiewoordvoerster Ilse Van de Keere zegt aan La DH dat de Uber-taxi toch is kunnen weggesleept. “Iedereen is vertrokken zonder incidenten.”

Nog volgens La DH ging de controle over een Vlaamse Uber-chauffeur die in Brussel reed.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?