Vervoort: 'Pascal Smet wil dood van taxisector'

© Photonews

De PS zal het nieuwe taxiplan voor Brussel niet in tweede lezing goedkeuren, als minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) er geen wijzigingen in aanbrengt. "Pascal Smet wil de dood van de taxisector, de PS niet", zegt Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) in een interview met Le Soir.

"Als de minister van Mobiliteit in tweede lezing met hetzelfde project komt, met de redenering dat er overleg is geweest maar dat hij toch gelijk heeft, dan zal de PS 'nee' zeggen", aldus Vervoort.

Volgens de minister-president werd binnen de Brusselse regering duidelijk gezegd dat het taxiplan er niet kan komen zonder bepaalde voorwaarden. "Verschillende sleutelelementen moeten nog worden besproken, zoals het aantal toegelaten licenties", aldus Vervoort.

De PS'er kant zich in het interview ook tegen de taxi-app Uber, die de Brusselse taxichauffeurs beconcurreert. "We moeten ons ervan bewust worden dat dat model sociaal onuitstaanbaar is. Wanneer ik kerels op de fiets zie met hun UberEats- of Deliveroo-tas op de rug, maak ik me de bedenking dat we in de richting gaan van een vorm van slavernij", klinkt het. "Je kan niet links zijn en Uber verdedigen, net als andere platforms."

Pascal Smet zei eerder dat het overleg over het taxiplan, dat volgend jaar in voege zou moeten treden, verder loopt. De nieuwe taxiregels werden eerder dit jaar in eerste lezing door de Brusselse regering goedgekeurd.

De taxisector protesteerde deze week met een betoging in Brussel tegen de 'uberisatie' van de sector die door het taxiplan mogelijk zou worden gemaakt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?