Voetgangerszone opnieuw opengebroken: ‘Bussen en blauwe steen gaan niet samen’

© Robbe Petitjean/BRUZZ
| Nog maar net aangelegd, maar al herhaaldelijk opnieuw opengebroken.

De recent aangelegde voetgangerszone op de Anspachlaan is opnieuw opengebroken, deze keer ter hoogte van de Rijkeklarenstraat. Het wegdek uit blauwe steen lijkt er niet aangepast aan de passage van zware bussen.

Wie recent nog in de voetgangerszone kwam, zag er de voorbije dagen een merkwaardig tafereel ter hoogte van de Rijkeklarenstraat: de wegbedekking uit blauwe steen, die er nog maar enkele jaren ligt, wordt op het kruispunt helemaal opengebroken.

Navraag bij het gemeentebestuur levert een algemeen antwoord op. Het kabinet van burgemeester Philippe Close (PS), die bevoegd is door de aanleg van de voetgangerszone, heeft het enkel over “aanpassingen aan de wegen." "Concreet worden er aanpassingen gemaakt van de goten, waardoor straatstenen moeten worden gedemonteerd.”

Bouwheer Beliris kan meer uitleg verschaffen. "Er waren problemen met het wegdek, mogelijk door de drukke verkeersstroom op die plek," zegt woordvoerster Elien De Swaef. "Er is nu gekozen om de blauwe steen te vervangen door beton op die plaats." Ook aan het Fontainasplein en de kruispunten met de Bisschopsstraat en de Wolvengracht ligt vandaag al beton.

Bus weg of stenen weg

Een bron die de werf goed kent legt uit dat busverkeer en blauwe steen niet goed samen gaan. “Die zware voertuigen wrikken de stenen los en dat is nog erger als ze bochten moeten nemen.”

Dat regelmatig zwaar vervoer en natuursteen geen goed huwelijk zijn, bleek vorige week ook nog aan de Elsensesteenweg. En ook andere plekken in de centrale voetgangerszone moesten al heraangelegd worden.

Stad denkt aan omleiding naar Zuidstraat

Na de heraanleg zullen de bussen nog steeds over een deel voetgangerzone in blauwe steen moeten rijden, tussen de Rijkeklarenstraat en Fontainas. Ook daar zal op termijn een andere oplossing nodig zijn, beseft Beliris. "De Stad wil daar graag de blauwe steen houden om duidelijk te maken dat het een voetgangerszone is. Het bestuur overweegt nu om de buslijn er om te leiden."

Mobiliteitsschepen Bart Dhondt (Groen) wil nog niet vooruitlopen op een eventuele beslissing over de bussen in de voetgangerszone. "Maar de omleiding langs de Zuidstraat vandaag is daarvoor wel een interessante test."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?