De voetgangerszone in Brussel-Stad (Anspachlaan)

| De voetgangerszone in Brussel-Stad (Anspachlaan.)

Voetgangerszone is stuk populairder geworden

© Belga
23/05/2022

De Brusselse voetgangerszone op de centrale lanen is de afgelopen vijf jaar een stuk populairder geworden. De resultaten van de tweede fase van het onderzoek Mobilise van de onderzoeksgroep MOBI van de Vrije Universiteit Brussel tonen dat alle cijfers positief evolueren. Meer dan de helft van de Brusselaars steunt nu de voetgangerszone.

Mobilise polste in 2017 een eerste keer naar de meningen van Brusselaars, pendelaars en passanten over de autovrije centrale lanen. Toen waren de lanen nog niet volledig heraangelegd. De steun was toen beperkt, want iets minder dan de helft van de Brusselse bevolking, 47 procent, was er tevreden over. Bij de pendelaars was 55 procent tevreden en bij bezoekers lag het cijfer op 69 procent.

Het voortgezet onderzoek van eind 2021 en begin 2022 toont nu vooruitgang. Onder de Brusselaars is nu meer dan de helft, 53 procent, blij met de voetgangerszone. Bij de pendelaars steeg het tevredenheidscijfer naar 64 procent en onder de bezoekers, onder wie veel toeristen, juicht zelfs 82 procent de voetgangerszone toe.

Kritiek

De onderzoekers merken dat wie dichter bij de voetgangerszone woont, er positiever tegenover staat. Daarnaast is er een duidelijke link met de manier waarop ze zich verplaatsen. Mensen uit de Rand rond Brussel zijn vaker tegen, omdat zij zich met de auto willen verplaatsen.

Tot slot zijn er uitdagingen voor de toekomst: "Veel mensen zijn kritisch over de veiligheid en de properheid," zegt VUB-onderzoeker Geert te Boveldt. "Nogal wat respondenten geven aan dat ze sommige delen van de Anspachlaan mijden omdat ze er worden lastiggevallen of omdat het er niet netjes is."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni