| Het nieuwe fietspad langs de Van Praetlaan.

Voka bezorgd over vele werken aan Brusselse noordrand

RV
© BRUZZ
24/08/2023

Op maandag 4 september starten de werken voor de heraanleg van de Van Praetlaan, de toegangsweg naar het noorden van Brussel, komende van de A12. Ondernemersnetwerk Voka Metropolitan vreest voor ernstige en zware files op de toegangsweg en spreekt van "een aanslag op de bereikbaarheid van bedrijven in Brussel".

De eerste fase van de werken omvat de aanleg van een nieuwe rotonde aan het kruispunt van de Van Praetlaan met de Vilvoordsesteenweg. Die zou tegen december voltooid zijn. Dan wordt het verkeer op de Van Praetlaan in twee richtingen geleid en het doorgaand verkeer in de aanpalende Vuurkruisenlaan definitief afgeschaft. Daar wordt plaats gemaakt voor de aanleg van een nieuwe tramlijn.

Tijdens de werken is het autoverkeer beperkt tot één rijstrook op de Van Praetlaan richting de stad, bij het naderen van de werken. Op de Vuurkruisenlaan richting de A12 verandert er tijdens deze fase niets.

“We vragen de Brusselse regering dringend begeleidende maatregelen te nemen, en te overleggen met Vlaanderen over de verkeersdoorstroming in de gehele noordrand, gelet op de vele werken”, zegt Jan Van Doren, directeur van Voka Metropolitan.

0a3eac4e-mobi.png

| Het gedeelte in kwestie dat tijdens de eerste fase wordt aangepakt (rood), en eveneens het onderwerp van een latere tweede fase (paars).

De Brusselse mobiliteitsminister Elke Van den Brandt (Groen) heeft enkele bijkomende ingrepen beloofd, die het risico op verkeersellende enigszins zouden beperken. Zo zou de verkeersrichting kunnen wisselen in functie van de drukte, met name door ’s morgens twee rijstroken richting stad open te stellen, en ’s avonds twee rijstroken vrij te houden om de stad te verlaten.

Op de A12 zullen twee rijstroken voor ingaand en voor uitgaand verkeer behouden blijven. Ook zal een pechstrook worden voorzien, zodat bij eventuele problemen het verkeer niet geblokkeerd geraakt.

De impact van de ingrepen op het verkeer wordt ook gemonitord. Daardoor kunnen bij ernstige hinder bijkomende maatregelen worden getroffen.

'Aanslag op transport naar haven'

Voka Metropolitan zegt in een persbericht dat het deze engagementen verwelkomt, maar vraagt de minister deze concreet te maken met een strakke timing. “De begeleidende ingrepen dienen op het terrein in werking te kunnen treden van zodra het verkeer van de Vuurkruisenlaan naar de Van Praetlaan wordt gebracht. Dergelijke aanslag op het transport naar het havengebied en de bereikbaarheid van kantoren in het Brusselse centrum is onaanvaardbaar. Het is logisch dat de betrokken bedrijven indien nodig verdere acties ondernemen om dit te vermijden”, klinkt het.

Het zijn niet de enige grote werken die gepland staan in de Brusselse noordrand: er zijn de werken aan het viaduct van Vilvoorde, de geplande werken aan de aansluiting van de A12 op de Ring en de lopende werken aan de Tyraslaan. Daarom vraagt Voka dat Brussel en Vlaanderen rond de tafel gaan zitten voor een globale aanpak van de verkeersstromen in de noordrand.

“De logistieke zones aan het kanaal moeten bereikbaar blijven voor vrachtwagens. Het is ook belangrijk om kantoren in de dienstenstad Brussel bereikbaar te houden voor pendelaars, door hen voldoende aantrekkelijke alternatieven te bieden via goed openbaar vervoer vooraleer toegangswegen te beperken”, aldus Van Doren.

Bij Brussel Mobiliteit verwachten ze geen al te grote verkeerschaos tijdens de werken aan de Van Praetlaan. “We begrijpen de bezorgdheid. We willen het verkeer niet bemoeilijken. Maar met deze ingreep maken we de verkeerssituatie net leesbaarder en eenvoudiger, door bijvoorbeeld het verminderen van rode lichten”, zegt Steven Fierens van Brussel Mobiliteit.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Laken, Neder-Over-Heembeek, Mobiliteit, Economie, Heraanleg Van Praetlaan, Brussel Mobiliteit, voka metropolitan, Jan Van Doren, Steven Fierens, Noordrand, A12, verkeershinder, wegwerkzaamheden

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni