Vriendinnen van verkeersslachtoffer zoeken fietsers om 'dodehoekverklikker' te testen

© Kevin Van den Panhuyzen-BRUZZ
| Het apparaatje waarschuwt de fietser als die zich in een gevaarlijke positie bevindt.
Updated: 16-04-2019 - 17:18

Een nieuw apparaat moet auto-ongelukken met fietsers voorkomen. SofAlert heet het systeem, dat zowel fietsers als chauffeurs waarschuwt als die zich in een gevaarlijke positie bevinden. Het werd ontwikkeld door drie vriendinnen die hun klasgenoot verloren aan een ongeval met een vrachtwagen. "Als door dit systeem ook maar één kind gered wordt, is het project een succes."

SofAlert werd uitgevonden door drie schoolvriendinnen van de 12-jarige Sofie De Ridder uit Eppegem. Ze overleed in juni 2016 tijdens een verkeersongeluk waarbij ze zich in de dode hoek bevond. Het zette haar vriendinnen Kato, Eline en Jente aan om in actie te komen. Ze bedachten een toestel dat zowel automobilisten als fietsers waarschuwt als die zich in een gevaarlijke positie bevinden.

"Als er ook maar één kind daardoor gered wordt, zodat gezinnen niet hetzelfde immense verdriet moeten ondergaan als wij hebben gevoeld, dan is het project al een succes," zegt Ann Segers, de moeder van Sofie.

Soortgelijke waarschuwingssystemen bestonden al wel voor vrachtwagens, maar niet voor fietsers. De slimme software in het apparaatje detecteert de draaiende motor en of de fietser zich op minder dan anderhalve meter van het voertuig bevindt. Het geeft een licht- en geluidsignaal af als fietsers zich te dicht bij een vrachtwagen bevinden.

Prototype

De ouders van Kato, Els Dauwe en Peter Reynaert, ontwikkelden het apparaatje verder en richtten daartoe het bedrijf Detectin Traffic op. Dat ontvangt nu 15.000 euro van het Brussels Gewest. Met dat geld zal het prototype nu worden getest door ongeveer honderd fietsers in de periode van half mei tot half juni.

"We waarderen het enorm dat de staatssecretaris in ons project gelooft," reageert Els Dauwe. "We hopen dat Vlaanderen ook op de kar springt." Op termijn zal het Gewest het apparaat wellicht verplicht stellen, zegt de woordvoerder van Bianca Debaets (CD&V). "Maar we kunnen dat alleen doen als het effectief gebleken is."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?