| Reizigers worden geconfronteerd met een leeg vertrekbord in het station van Brussel Centraal.

VSOA Spoor schaart zich niet achter stakingsaanzegging ACOD

© Belga
05/01/2024

De liberale vakbond VSOA zal niet deelnemen aan de nieuwe spoorstaking waarmee de socialistische bond ACOD donderdag heeft gedreigd. Een nieuwe stakingsactie zou te vroeg komen, zo staat in een mededeling van VSOA.

ACOD Spoor heeft donderdag een stakingsaanzegging ingediend, die acties bij de spoorwegen dekt vanaf maandag 29 januari 22 uur tot donderdag 1 februari 22 uur. Het zou gaan om de derde spoorstaking op korte tijd. Zowel in november als december was er al een 48-urenstaking bij het spoor.

VSOA Spoor had de acties in november en december gesteund, maar schaart zich dus niet achter een nieuwe staking. "Eind december 2023, tijdens het nationaal paritair comité, had onze organisatie duidelijk de wens uitgedrukt om begin 2024 opnieuw een constructieve en serene dialoog aan te gaan met de directie van de Belgische spoorwegen", stelt de liberale vakbond.

De vakbonden zijn ontstemd over het verloop van de onderhandelingen omtrent de plannen van de NMBS om de efficiëntie op te krikken. VSOA beklemtoont dat zijn standpunt daarover niet gewijzigd is. "Het is verstandiger de deur naar de dialoog op een kier te laten en te proberen de sociale dialoog te hervatten, om de beroepssituatie van het personeel van de Belgische spoorwegen te verbeteren", zo klinkt het wel.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni