| Het station van Bosvoorde kreeg een overkapping in het kader van het GEN, maar er is nog veel werk

Watermaal-Bosvoorde legt spoorwerken rond GEN stil

Tim Gatzios
© BRUZZ
16/07/2019

Spoornetbeheerder Infrabel moet stoppen met werkzaamheden in het kader van het Gewestelijk Expresnet. Dat heeft de gemeente Watermaal-Bosvoorde beslist na klachten van inwoners. Het gaat om de bouw van een technisch lokaal voor de seinen, de rest gaat wel door. De werken aan het GEN werden vorig jaar nog pas heropgestart na jaren stilstand.

De steen des aanstoots is een nieuw technisch lokaal dat gebouwd wordt voor het veelgeplaagde GEN-project dat de spoorcapaciteit rond Brussel optrekt. Het lokaal komt bovengronds in de buurt van het station Bosvoorde. Volgens een groep inwoners gaat spoornetbeheerder Infrabel eigengereid te werk en houdt het bedrijf geen rekening met hen. De werken zorgen voor schade aan de huizen en gebeuren onterecht zonder bouwvergunning, zeggen ze bij de RTBF.

De inwoners stapten daarom naar het gemeentebestuur, en dat besloot vandaag om de werken stil te leggen. "We hebben bij het Brussels Gewest nagevraagd of er een bouwvergunning nodig is voor die werken en dat blijkt zo te zijn," zegt schepen van Stedenbouw Marie-Noëlle Stassart (Ecolo) aan BRUZZ. "We kunnen de werken dus niet laten verdergaan."

Beperkte impact

Een tegenvaller voor Infrabel, al blijft de impact beperkt. "Het gaat alleen om de bouw van het technisch lokaal dat nodig is voor de seininrichting, voor de rest kunnen de werken voor het GEN in Bosvoorde wel verdergaan," zegt Charlotte Verbeke van Infrabel. Maar volgens het bedrijf is er geen bouwvergunning nodig. "Het gaat om werken op eigen terrein, voor een installatie die cruciaal is voor de veiligheid."

Er komt nu overleg tussen het Brussels Gewest dat over de vergunningen gaat en Infrabel. "Als de situatie uitgeklaard is kan de gemeente Watermaal-Bosvoorde toestemming geven om de werken opnieuw op te starten," zegt schepen Stassart.

De vertraging voor het GEN zou beperkt moeten blijven. Het grootste deel van de werken gaat immers gewoon door. De stillegging is wel een symbolische tegenvaller in een lange reeks. Het GEN had in 2012 operationeel moeten zijn, maar door financiële problemen en vergunningskwesties lagen de werken jarenlang stil. Sinds maart 2018 wordt er opnieuw gewerkt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Watermaal-Bosvoorde , Mobiliteit , GEN , Gewestelijk Expresnet , station Bosvoorde , S-treinen , Infrabel , spoorlijn

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni