Werken voor fietsvriendelijke Paleizenstraat begonnen

paleizenstraat_de_trooz.jpg
© Brussel Mobiliteit
| De Paleizenstraat wordt heraangelegd, samen met de Jules de Trooz-square (hier zicht op de Koninginnelaan)
© Brussel Mobiliteit
| De Paleizenstraat wordt heraangelegd, samen met de Jules de Trooz-square (hier zicht op de Koninginnelaan)

In Schaarbeek en de Stad Brussel wordt vanaf deze week gewerkt aan de Paleizenstraat. Die wordt tegen de lente van 2021 heraangelegd. Er komen afgescheiden fietspaden en bomen. Ook het drukke kruispunt Jules de Trooz wordt heringericht en vereenvoudigd.

De Paleizenstraat wordt grondig aangepakt. De brede asfaltvlakte wordt heraangelegd van gevel tot gevel en krijgt afgescheiden fietspaden in beide richtingen. Die zullen aansluiten op het bestaande tweerichtingsfietspad langs de Groendreef.

Langs de straat komen bomen tussen de parkeerplaatsen. De rijstroken lijken daardoor smaller, wat het verkeer zal afremmen. "De beschikbare ruimte wordt evenwichtiger verdeeld over de verschillende weggebruikers," zegt woordvoerster van Brussel Mobiliteit Inge Paemen.

Ook de twee tunnels onder de treinsporen worden grondig aangepakt en de drie tijdelijke rotondes naast de spoorlijn worden definitief.

Het drukke kruispunt Jules de Trooz wordt vereenvoudigd. Zo zal het niet meer mogelijk zijn om de Koninginnelaan of de Antwerpsesteenweg in te rijden. Dat worden wijkwegen. Doorgaand verkeer moet voortaan de Paleizenstraat nemen. Het tramverkeer op de Koninginnelaan moet er wel bij varen.

Hinder

Op dit moment gebeuren er nutswerken. Autoverkeer blijft mogelijk via versmalde rijstroken. In de lente van 2020 neemt Brussel Mobiliteit het over en beginnen de herinrichtingswerken. "Die duren ongeveer een jaar en moeten in de lente van 2021 achter de rug zijn," zegt woordvoerster Inge Paemen.

Wat de precieze impact zal zijn op het verkeer is nog niet duidelijk. Vast staat dat vooral de werken aan het kruispunt Jules de Trooz hinder zullen veroorzaken. Die zouden daarom georganiseerd worden in de zomervakantie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?