| In november 2018 besloot De Lijn de vertrekhalte aan de ondergronds terminal even niet meer te gebruiken.

Weyts over Noordstation: 'Stappen gezet, maar nog niet genoeg'

© Belga
31/01/2019

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) reageerde donderdag gematigd positief over de situatie in de busterminal in het Noordstation. "Maar we zullen de vinger aan de pols moeten houden."

Weyts reageerde daarmee op een vraag van Vlaams parlementslid Marino Keulen (Open VLD). "Er zijn zeker stappen vooruit gezet op het vlak van veiligheid en hygiëne aan de ondergrondse busterminal van De Lijn aan Brussel-Noord", aldus Weyts. "Maar het is nog niet genoeg."

In november 2018 besliste De Lijn om de vertrekhalte aan de ondergrondse terminal in Brussel-Noord een tijd niet meer te gebruiken. De vervoersmaatschappij noemde de situatie er onveilig voor haar chauffeurs en reizigers. De Lijn verplaatste de vertrekhalte een tijdje naar het Rogierplein zo'n 500 meter verderop.

Snel netter en veiliger

Over die beslissing is toen veel inkt gevloeid. Verschillende niveaus en verantwoordelijken wezen elkaar met de vinger. Na zo'n twee weken bereikten de betrokken partijen (o.a. de Vlaamse en Brusselse overheid, de lokale overheden, de politiediensten en de vervoersmaatschappijen) toch een akkoord. Het station zou snel netter en veiliger worden.

Chauffeurs van De Lijn constateerden in december dat er nog weinig verbeterd was. Eerder deze maand dreigde Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) opnieuw met een vertrek van De Lijn omdat de netheid in het station nog steeds te wensen zou overlaten. De Lijn zelf klonk wat voorzichtiger. Volgens de vervoersmaatschappij worden de gemaakte afspraken nagekomen en zijn er geen plannen om het station opnieuw te verlaten.

Commissie Mobiliteit

In de commissie Mobiliteit van het Vlaams Parlement bevestigde Weyts donderdag dat er "stappen vooruit" zijn gezet op het vlak van veiligheid en netheid. Maar volgens hem moet er nog meer gebeuren. Bijkomende afspraken zijn niet nodig, "maar we moeten de vinger aan de pols houden", aldus de N-VA-minister.

Langs Vlaamse kant wordt ook al langer aangedrongen op de aflevering van een bouwvergunning voor een nieuwe busterminal aan Brussel-Noord. Brussels minister Smet liet vorige week nog verstaan dat die stedenbouwkundige vergunning in de loop van februari zal afgeleverd worden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Mobiliteit

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni