Wie naar Oostende reist met de trein kan zich registreren om drukte te mijden

© Belga
05/08/2020

Oostende heeft dinsdag een akkoord gesloten met vervoersmaatschappij NMBS over een veiligheidsplan bij drukte richting kust. Dat plan moest er komen op vraag van burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) na chaos in het station van Oostende bij de uittocht van toeristen. Wie naar zee komt kan zich vrijwillig registreren op de NMBS-app en in het station zullen reizigers per bestemming worden gesorteerd.

Met een hittegolf in aankomst zullen veel Brusselaars de komende dagen verkoeling aan de kust zoeken. Afgelopen weekend was er echter chaos op het station van Oostende toen een massa toeristen op elkaar gepakt stond door een treinprobleem. Bart Tommelein (SP.A), burgemeester van Oostende, eiste daarop een veiligheidsplan en stuurde aan op een aanmeldingssysteem voor treinen richting kust. Als dat plan er niet kwam, wilde de burgemeester geen extra treinen meer zien richting Oostende.

Na verschillende overlegvergaderingen op maandag en dinsdag zijn de NMBS en Oostende daarover tot een akkoord gekomen. Er komt een beperkt soort aanmeldingssysteem waarbij reizigers zich vrijwillig kunnen registreren.

"Wie naar zee komt of terug naar huis gaat kan in de app aanduiden welke trein ze precies willen nemen. Wanneer ze dat doen krijgen ze informatie over die treinen", aldus Tommelein. Die informatie kan gaan over drukte, vertragingen of storingen. Verder zal de NMBS dergelijke informatie ook verspreiden via grote led-borden voor het station van Oostende en via de borden in de stad. In geval van een incident zullen de schermen aan het station en in de stad worden gebruikt om de reizigers op de hoogte te houden van de situatie en hen een duidelijk perspectief te geven. Ook online en via de sociale mediakanalen van NMBS en Stad Oostende zal snel en regelmatig worden gecommuniceerd.

Vaste looplijnen

Ook zal de drukte in het station zelf beter worden geregeld. Bij de terugkeer naar huis zullen voortaan zowel in als buiten het station van Oostende de reizigers meer worden verspreid en verdeeld volgens trein en eindbestemming. Daarvoor worden reeds op het Stationsplein nadarhekken geplaatst, die per eindbestemming vaste looplijnen creëren. Zowel de federale politie, de lokale politie als Securail, de veiligheidsdienst van NMBS, zullen aanwezig zijn om dit in goede banen te leiden.

Reizigers wordt verder aangeraden hun vertrek goed voor te bereiden en daarvoor zowel de routeplanner van NMBS als de druktebarometer van de kust te raadplegen. Ook benadrukt NMBS dat het dragen van een mondmasker verplicht is in stations en op treinen. Tommelein is opgelucht dat er een akkoord is: "Ik kan met een gerust hart het weekend en de hittegolf tegemoet gaan. De extra treinen zijn voor mij terug mogelijk."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Mobiliteit , NMBS , Oostende

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni