Ontwerpster Valerie Berckmans sluit haar winkel in de Arteveldestraat. Ze toont haar onvrede over Good Move met een badge "Bad Move"

| Beeld ter illustratie.

Woordvoerster anti-Good Move Elsene vergelijkt circulatieplan met deportaties tijdens WO II

NL
© BRUZZ
25/11/2022
Updated: 28/11/2022 15.51u

Tijdens een burgerinterpellatie op de gemeenteraad van Elsene donderdagavond over het Good Move-circulatieplan heeft de woordvoerder van de tegenstanders het plan met de deportaties tijdens de Tweede Wereldoorlog vergeleken. De vrouw heeft intussen haar excuses aangeboden bij de gemeente.

Yves Rouyet (Ecolo-Groen), schepen van Mobiliteit in Elsene, telde tussen de 50 en de 100 aanwezigen. De verdeling tussen voor- en tegenstanders was volgens hem ongeveer gelijk. “Op boegeroep na verliep de vergadering redelijk kalm,” zegt Rouyet.

Ivica Lekic, een aanwezige op de gemeenteraad, spreekt dat enigszins tegen en noemt de interpellatie dan weer een “gênante vertoning”.

“De zaal was onrustig en als een voorstander van het plan aan het woord kwam, werd die meteen overstemd,” zegt hij.

Maar het meest opmerkelijk was toch wel de tussenkomst van Roxane Henry, een inwoonster van Elsene die een petitie opstartte tegen het Good Move-plan in de Flageywijk. In haar toespraak, waarvan de tekst op Twitter circuleert, vergelijkt ze het circulatieplan met de deportaties van joden tijdens de Tweede Wereldoorlog: “Bent u van plan om gekleurde sterren op onze voertuigen te plakken zodat we de ‘vreemden’ van de wijk kunnen identificeren? De indringers, zij die naar ergens anders moeten worden gedeporteerd? Iemand had in de jaren veertig hetzelfde idee.”

Elsens burgemeester Christos Doulkeridis (Ecolo-Groen) reageerde nadien dat een debat kan worden gevoerd, maar dat Henry “grenzen overschrijdt als ze het circulatieplan met de donkerste periode van de geschiedenis vergelijkt”. Henry reageerde dat ze niemand wilde choqueren, maar bood haar excuses niet aan.

Henry was vrijdag niet bereikbaar voor een reactie.

Excuses

In een bericht aan de redactie van BRUZZ, laat Roxane Henry nu weten dat ze spijt heeft van haar uitlatingen. "Ik heb een e-mail naar het gemeentebestuur van Elsene gestuurd om mijn welgemeende excuses aan te bieden voor mijn ongepaste opmerkingen aan de gemeenteraadsleden, het college en de inwoners van Elsene", klinkt het. "Ik wil mijn excuses aanbieden aan iedereen die zich gekwetst of beledigd voelt door mijn opmerkingen, dat is uiteraard nooit mijn bedoeling geweest."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni