ABC-cinema verliest rechtszaak tegen voormalige eigenaar

© Saskia Vanderstichele

De vrederechter erkent de mondelinge huurovereenkomst voor de voormalige sekscinema ABC niet. Een nieuwe opdoffer voor de verenigingen die de bioscoop willen bewaren als cultureel project. Als het project echt faalt, krijgen mensen die bijgedragen hebben via crowdfunding hun geld terug.

De vrederechter oordeelt dat er geen geldige huurovereenkomst is tussen de vereniging en de voormalige eigenaars van de voormalige sekscinema op de Adolphe Maxlaan. De ABC omvormen tot een alternatieve bioscoop wordt nu wel heel erg moeilijk. “We zullen nog contact opnemen met de nieuwe eigenaar”, zegt Dirk van Extergem van Cineact. “Maar dat is een immokantoor. De kans dat dat geïnteresseerd is in ons project, is klein.”

De sleutel voor de redding van de ABC ligt volgens Cineact nu bij de Stad Brussel. “Het gebouw heeft een bestemming als bioscoop”, zegt Van Extergem. “Iedereen die die bestemming wil wijzigen, moet dus langs de stad. We gaan dus nog zeker spreken met het college.”

Het behoud van de bestemming moet de diversiteit in de buurt bevorderen. Nu al vinden steeds meer winkels en ketens hun weg naar het tweede deel van de Adolphe Max. "We vrezen voor een 'disneyficatie' van de laan na de heraanleg van het Rogierplein", zegt Van Extergem. "Winkels hebben hun plaats natuurlijk, maar het mag geen eenheidsworst worden zoals de Nieuwstraat."

Seksbioscoop ABC op de Adolphe Maxlaan sloot in 2013 al de deuren. In het voorjaar van 2014 lanceerden verschillende cinefiele verenigingen dan een crowdfundingproject om de bioscoop te redden en er een alternatieve cinema in onder te brengen. Leden van Cinema Nova, Offscreen/vzw Marcel en La Rétine de Plateau verenigden zich daarom in Cineact.

Met het project werd 70.000 euro opgehaald. Er was een mondelinge huurovereenkomst met de eigenaar en de vereniging begon alvast met renovatiewerkzaamheden. De oorspronkelijke eigenaar overleed echter en zijn erfgenamen beslisten om de bioscoop te verkopen aan een immokantoor.

De initiatiefnemers achter de crowdfunding trokken daarop naar de vrederechter om hun huurovereenkomst te laten erkennen. Daar kregen ze vrijdag alsnog nul op het rekest. Aangezien er geen geldige huurovereenkomst is, kan de vereniging ook niet opnieuw binnen in de bioscoop.

Op de Nuit Blanche-activiteit zaterdag, die noodgedwongen buiten de ABC doorging, lanceerde Cineact ook een petitie om de bioscoop alsnog te redden. Die haalde tot nu toe al 500 handtekeningen op.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook
BRUZZ Magazine
deze week
 • Brussel massaal op twee wielen: 'De fiets heeft mij gered'
 • Vertrouwensbreuk tussen politie en jongeren
 • Sint-Joost, waar mondmaskers verplicht zijn
 • Big City: Is de stad hoger gebouwd dan ze oorspronkelijk lag?
 • Hier vind je BRUZZ in de stad
 • Archief
deze week
 • Blanche on life after lockdown
 • Danse urbaine vs quarantaine: Rachad, danseur hip-hop 
 • Frederik Willem Daem tapt pinten en verbeelding in café De Kauw
 • BRUZZ in the city
 • Archief
Neem een abonnement