Brusselse musea naar eigen zeggen bestand tegen brand

© KMSK
| Onder meer branddeuren, permanente bewaking en vlamwerende stoffen moeten de potentiële schade van een brand beperken in de Brusselse musea.

Brandveiligheid is een prioriteit voor de vele Brusselse musea, zo klinkt het in de nasleep van een brand in het Braziliaanse nationaal museum in Rio de Janeiro. Onder meer branddeuren, permanente bewaking en vlamwerende stoffen moeten vermijden dat geschiedenis in vlammen opgaat.

Het idee dat eeuwen, zelfs millenia geschiedenis in vlammen opgaat, doet menig cultuur- en geschiedenisliefhebber ongetwijfeld pijn in het hart. Daarom nemen de vele Brusselse musea actief maatregelen om te vermijden dat een brand zich ongehinderd in hun gebouwen kan verspreiden.

De meeste musea proberen er alvast voor te zorgen dat er steeds iemand aanwezig is om een oogje in het zeil te houden. Zo verzekert het Paleis voor Schone Kunsten (Bozar) dat er 24 op 24 veiligheidspersoneel aanwezig is. Toch is de vaak grote musea continu monitoren een grote uitdaging. Zo telt het Museum van Kunst en Geschiedenis twee conciërges die een domein van zeven hectare moeten controleren. Te weinig, zo beseft ook het museum zelf.

Voorkomen is beter dan genezen

Tegelijkertijd gaan de museu ingenieus te werk om de potentiële schade van een brand te beperken. Het Museum van Kunst en Geschiedenis brengt bijvoorbeeld vlamvertragers aan op hun exhibities, om te vermijden dat vuur zich te snel kan verspreiden. Het Museum voor Natuurwetenschappen scheidt de bureau- en exhibitieruimten dan weer met branddeuren. Ook het Magrittemuseum scheidt ruimtes met branddeuren.

Voorkomen is in ieder geval beter dan genezen, zo beseffen de musea. Het Museum voor Natuurwetenschappen zegt alvast dat het onmogelijk is de volledige collectie te evacueren in enkele uren tijd. Bozar zegt dan weer wel een evacuatieplan te hebben, in geval van uiterste nood.

De laatste museumbrand in België dateert trouwens uit 2013, en vond plaats in Antwerpen. Toen ontstond er even een brand op het dak van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten. Maar dankzij een snelle reactie bleef de collectie volledig gespaard.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?