Aleksandra Paszkowska

Brusselse ontwerpster Aleksandra Paszkowska overleden

Stefanie Nijs
© BRUZZ
15/02/2018

‘Een bijzonder positieve vrouw, met een ijzeren wilskracht.’ Superlatieven te over voor de eigenzinnige bedenkster van de emergency wedding dress, die woensdag overleed op 49-jarige leeftijd. Een portret.

“Niemand zegt mevrouw Paszkowska. Aleks was de naam.”

De spontane reactie van vriendin en mode-expert Linda Van Waesberge is veelzeggend. Aleksandra Paszkowska, de gedreven ontwerpster achter kledingzaak Y-dress? in de Vlaamsesteenweg, wordt bovenal herinnerd als een uitzonderlijk hartelijke en positieve vrouw.

Ze vocht al een tiental jaar tegen kanker. Een strijd die ze eerst leek te winnen, maar die ze in de nacht van dinsdag op woensdag, op 14 februari, toch moest opgeven. Ze werd 49.

Trouwjurk voor noodgevallen

Desondanks trad Paszkowska vorige week nog in het huwelijk, vanop haar ziekbed. “Ze bleef tot op het einde geloven in haar genezing. Dat ze enkele dagen geleden toch nog trouwde, was een coup de poing tegen de dood, en voor de liefde,” zegt Van Waesberge.

Aleksandra Paszkowska getrouwd

Paszkowska trouwde vorige week in haar eigen emergency wedding dress.

Haar trouwjurk? Haar eigen emergency wedding dress, een wit zomerjurkje met bijgeleverde tule, in een oprolzakje. De tule rits je aan de jurk, en je bent meteen klaar voor een onvoorziene trouwpartij.

“Je lacht als je het hoort,” zegt vriendin en projectorganisator Veronique Heene. “En dat is Aleksandra ten voeten uit."

"Of het nu een tas is met plakjes worst als print, of een slaapzak voor twee personen: Aleksandra’s creaties getuigen van haar vrolijke en eigenzinnige persoonlijkheid.”

Polyglot

De ontwerpster werd in 1969 geboren in Polen, maar groeide op in Zweden, Frankrijk en Duitsland. Uiteindelijk belandde Aleksandra in Brussel, waar ze studeerde aan modeschool La Cambre. Het is daar dat voormalig modejournaliste Veronique Heene haar leerde kennen.

“Ze viel meteen op, door haar Poolse naam. En ze was erg intelligent, sprak vlot zes talen. Later zelfs ook een mondje Japans,” zegt Heene. “Dankzij haar joviale aard legde ze ook erg gemakkelijk contacten.”

Onder de radar

Haar carrière kwam van de grond dankzij een wedstrijd bij kledingketen Inno. In 1996 richtte ze haar label Y-dress? op. De eerste winkel opende in 2003 in de Brusselse Dansaertstraat, en verhuisde later naar de Vlaamsesteenweg.

Y-dress Aleksandra Paszkowska

Het label van Aleksandra Paszkowska.

Het merk draait goed en verkoopt in verschillende landen, maar bij het grote publiek was Paszkowska minder bekend.

“Aleksandra was vooral een conceptuele ontwerpster, met een hele filosofie over kleding en wat je ermee kon doen,” zegt Linda Van Waesberge. “Ze deed niet mee aan modetrends, maar daardoor bleef ze wel onder de radar.”

“Ze had ook een ijzeren wilskracht. Zelfs tijdens haar behandeling bleef ze verder werken aan haar nieuwe collectie. En ook dan bleef ze positief,” herinnert Van Waesberge zich. “Werkelijk een bijzonder mens. Ze zal gemist worden.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Cultuurnieuws , Aleksandra Paszkowska , Y-dress? , Linda Van Waesberge , Veronique Heene , La Cambre , Mode

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni