'Downtownbrusselsart' verenigt kunstinstellingen in de benedenstad

Kusseneers Gallery is één van de pioniers in de Kanaalzone.

‘Look uptown, here comes downtown!’ Onder die slogan slaan twintig galerieën, private collecties en culturele instellingen de handen in elkaar om samen meer bekendheid aan de kunst in de Brusselse kanaalzone en de benedenstad te geven.

Traditioneel is de bovenstad, in het bijzonder de buurt rond Louiza, dé hotspot voor collectioneurs en kunstliefhebbers vanwege de hoge concentratie van kunstgalerieën. Toch heeft de benedenstad ook heel wat te bieden, zo laten twintig instellingen achter het initiatief Downtownbrusselsart zien. “Een beetje ruw, een tikkeltje vuil, maar vooral zeer creatief en edgy,” klinkt hun beschrijving van de Brusselse kanaalzone en Brussel-Stad.

De laatste jaren gebeurde er immers heel wat op cultureel vlak in de benedenstad. Kusseneers Gallery en Office Baroque verhuisden vanuit Antwerpen naar het centrum, MAD, het Brusselse platform voor Mode en Design, heropende op een nieuwe locatie, galerie Dauwens & Beernaert zag het levenslicht op de Stalingradlaan en het museum voor hedendaagse kunst MIMA nam zijn intrede in de voormalige Belle-Vue-brouwerij naast het kanaal.

Met de plannen voor cultuurpool Kanal in de voormalige Citroëngarage zal de ontwikkeling van de benedenstad als culturele trekpleister alleen nog maar verder ontwikkelen, zegt initiatiefnemer Vincent Verbist van Vanhaerents Art Collection.

Website en plattegrond

De galeristen achter Downtownbrusselsart plannen daarom in de toekomst gezamenlijk openingsweekenden. Het eerste weekend is strategisch gekozen tijdens de Brussels Art Fair (BRAFA), als kunstliefhebbers toch al afzakken naar Thurn & Taxis voor de negen dagen durende kunstbeurs. Veertien galerieën zetten hun deuren op 27 en 28 januari open en Korei en Arcadia bieden rondleidingen aan langs de verschillende adressen.

Ook tijdens de Brussels Design Market in maart en tijdens Art Brussels in april zullen de galerieën hun openingstijden en communicatie op elkaar afstemmen, blikt mede-initiatiefnemer Caroline Van Meerbeek alvast vooruit. Daarnaast treden de instellingen gezamenlijk naar buiten met een website en een plattegrond met adressen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?