Frie Leysen krijgt prestigieuze Erasmusprijs

© brusselnieuws.be
23/01/2014

Festivalorganisator en curator Frie Leysen krijgt dit jaar de Erasmusprijs. Dat heeft de Nederlandse organisatie, de Stichting Praemium Erasmianum, bekendgemaakt. Leysen wordt bekroond “omdat zij een onverschrokken voorvechter is van de podiumkunsten en bijdraagt aan vernieuwing in het internationale theater.”

Volgens de jury “zoekt Leysen steeds nieuwe generaties kunstenaars en nieuwe theatervormen, en zet zich ervoor in om niet-westerse theaterproducties in Europa een podium te geven. Met haar internationale oriëntatie, fundamentele nieuwsgierigheid en kritische houding is zij een toonbeeld van de Erasmiaanse waarden die de Stichting graag uitdraagt.”

Aan de prijs is een bedrag van 150.000 euro verbonden.

Kunstenfestivaldesarts
Frie Leysen (63) was de stuwende kracht achter De Singel in Antwerpen en stond samen met Guido Minne aan de wieg van het Kunstenfestivaldesarts in Brussel.

Voorts was ze onder meer artistiek directeur van de Berliner Festspiele. Op dit ogenblik is ze directeur van de Wiener Festwochen.

Leysen kreeg al tal van prijzen. In 1991 kreeg ze de Arkprijs van het Vrije Woord. In 2003 won ze de Prijs voor Algemene Culturele Verdienste van de Vlaamse Gemeenschap.

De Erasmusprijs wordt sinds 1958 jaarlijks uitgereikt aan een persoon of instelling die een belangrijke bijdrage heeft geleverd op cultureel, sociaal of sociaal-wetenschappelijk gebied. De prijsuitreiking, in het Koninklijk Paleis op de Dam in Amsterdam, volgt later dit jaar.

Eerdere laureaten van de prijs waren onder meer Henry Moore, Maurice Béjart en Vaclav Havel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni