Gemeenschappen begraven strijdbijl over radiolandschap

© Sven Gatz
| Vlaams minister van Media Sven Gatz met zijn Franstalige en Duitstalige collega's.

De drie gemeenschappen hebben drie samenwerkingsakkoorden gesloten waardoor een einde moet komen aan de twisten en gerechtelijke procedures over het Belgische radiolandschap. De gemeenschappen maakten ook afspraken over de verdeling van de middelen van de federale veiling van de 800 MHz-band. Dat meldt Vlaams minister van Media Sven Gatz maandag.

De aanloop naar het nieuw Vlaams frequentieplan van april vorig jaar om het radiolandschap voor te bereiden op de uitzending via DAB+ zorgde voor een toenadering tussen de Vlaamse en de Franse Gemeenschap. Op 8 december sloten beide gemeenschappen een akkoord over de coördinatie van omroepfrequenties tussen Vlaanderen en de Franse Gemeenschap, waardoor een einde moet komen aan de rechtsgeschillen rond de storende frequenties. Het voorziet ook in de opstelling van een globale databank en een berekeningsmethode voor toekomstige coördinaties van frequenties.

Dat akkoord krijgt nu een vervolg met een samenwerkingsakkoord van de Vlaamse regering, de Franse gemeenschapsregering en de Duitstalige gemeenschapsregering. De goedkeuring van de federale regering volgt later nog. De parlementen van de gemeenschappen moeten dit samenwerkingsakkoord nu nog formaliseren met een instemmingsdecreet.

'Bewijs dat we kunnen samenwerken in dit kleine land'

"Dit samenwerkingsakkoord is cruciaal voor de hervorming van het radiolandschap in Vlaanderen en voor de verdere invoering van digitale radio via DAB+ in ons land. Ik ben blij dat we na zoveel jaren van geschillen bewijzen dat we ook goed kunnen samenwerken in ons kleine land en illustreren dat ons federalisme volwassen is", reageert Sven Gatz. Voor zijn collega van de Franse gemeenschap, Jean-Claude Marcourt, "plukken de regeringen van de gemeenschappen de vruchten van het werk van jaren dat tot de pacificatie van het Belgisch radiolandschap leidt. Na de veiling van de 800 MHz-band, vloeit er nu 30 miljoen euro naar de Franse Gemeenschap. Die zal ik besteden aan de versnelde overstap naar digitale radio in de Franstalige media."

Daarnaast zijn er afzonderlijke samenwerkingsakkoorden tussen gemeenschappen. Concreet maakt het akkoord tussen de Vlaamse regering en de Franse gemeenschapsregering het mogelijk dat de Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) een zendvergunning mag uitreiken aan Vlaamse radio-omroepen in Vloesberg en Waver in Wallonië, van waar betere DAB+-uitzendingen in Vlaanderen kunnen worden verzorgd.

Franstalige mediaregulator mag vanuit Sint-Pieters-Leeuw laten uitzenden

Omgekeerd mag de mediaregulator van de Franse Gemeenschap vanuit het Vlaamse Sint-Pieters-Leeuw uitzendingen vergunnen voor publieke en private radio-omroepen uit de Franse Gemeenschap die zich richten op het grondgebied van de Franse Gemeenschap. Een gelijkaardig samenwerkingsakkoord sloten de Vlaamse Gemeenschap en de Duitstalige Gemeenschap ook over het gebruik van de FM-frequentie in het Vlaamse Brussegem.

Een laatste overeenkomst tussen de drie gemeenschappen betreft de verdeelsleutel van de opbrengst van de veiling van de 800 MHz-frequentieband in 2013.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?