Museum van Elsene B-architecten

| Het Museum van Elsene krijgt een volledige make-over, en krijgt onder meer een nieuw onthaalgebouw

Museum van Elsene vier jaar dicht voor uitbreiding

Tim Gatzios
© BRUZZ
05/01/2018

Vanaf mei 2018 gaat het Museum van Elsene vier jaar dicht. In die periode zal het museum grondig gerenoveerd worden, er zijn ook kleine uitbreidingen gepland. De tijdelijke tentoonstellingen die er nu lopen, tot 4 februari, zijn de laatste voor de werken. In maart volgt een feestmaand.

De renovatie moet de indeling van het grote gemeentelijk museum verbeteren. Dat bestaat immers heel duidelijk uit verschillende gebouwen die zijn samengevoegd. Het gevolg is dat de ruimte niet altijd efficiënt gebruikt wordt en dat het museumparcours van bezoekers niet altijd logisch is.

Museum van Elsene B-architecten circulatie

| Een schets toont in het blauw de nieuwe circulatiezone, die de gebouwen beter met elkaar zal verbinden

Er komt ook een uitbreiding, al blijft die vrij beperkt. De bestaande inkom wordt afgebroken en vervangen door een nieuwe, heldere constructie. Die wordt ook een deel van de nieuwe 'circulatiezone' en moet de verschillende gebouwen beter met elkaar verbinden. Er komt ook een museumrestaurant.

Aan de achterkant wordt de tuin van het museum toegankelijk gemaakt, dat wordt een intieme beeldentuin. Vandaag is dat nog een eerder chaotische koer, met verschillende koterijen.

Museum van Elsene B-architecten tuin

| Het Museum van Elsene krijgt een publiek toegankelijke beeldentuin

De ruimte voor het museum wordt ook aangepakt, zodat er een echt plein ontstaat. Vandaag staan er allerlei obstakels en hagen, waardoor de oppervlakte niet tot haar recht komt.

Het ontwerp werd getekend door het Antwerps-Brusselse kantoor B-architecten. Zij ontwierpen eerder de Beursschouwburg en de hoofdstedelijke bibliotheek Muntpunt. De werken duren tot 2022 en kosten 1,8 miljoen euro. Het is niet de eerste keer dat het museum de deuren sluit. In 2014 gebeurde dat al eens, voor technische aanpassingen.

Voor het museum de deuren sluit in mei komt er nog een feestmaand, in maart. Details over de activiteiten zijn er nog niet. De expo over fotograaf Robert Doisneau en de kindertentoonstelling HOP! lopen nog tot en met 4 februari.

Bekijk onze reportage over de uitbreidingswerken hier.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene, Cultuurnieuws, Museum van Elsene, B-architecten

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni