Villa Empain wint Europese prijs voor cultureel erfgoed

© brusselnieuws.be
08/04/2011
De villa Empain heeft een van de Europese prijzen voor cultureel erfgoed gewonnen. De Brusselse art-decorparel is tussen 2007 en 2010 volledig gerestaureerd. Daarvoor stond de villa jarenlang te verkommeren. Ze kreeg toen ook het bezoek van krakers.

De art-decovilla Empain uit 1931 is een van de drie Belgische winnaars in de categorie Conservatie. Naast de Brusselse villa waren ook de Hertogenmolens uit Aarschot en het Antwerpse Centraal station bij de winnaars in die categorie. In totaal wint België vijf van de zevenentwintig prijzen.

In totaal zijn er 27 winnaars gekozen uit bijna 140 ingediende projecten uit 31 landen. De uiteindelijke keuze is gemaakt door een jury van onafhankelijke deskundigen uit heel Europa. De awards zullen op 10 juni uitgereikt worden tijdens een ceremonie in het Concertgebouw in Amsterdam. Uit de winnaars worden dan ook zes 'grand prix'-winnaars bekendgemaakt, die elk 10.000 euro ontvangen en een gedenkplaat voor gebouwen of een trofee als het om een project gaat.

Die prijzen worden uitgereikt door Europa Nostra. Die organisatie verzamelt en vertegenwoordigt 250 niet-gouvernementele organisaties, 150 partnerorganisaties en 1.500 individuele leden uit meer dan 50 landen. Alle leden engageren zich om het culturele erfgoed en de landschappen van Europa te beschermen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni