Vlaanderen onderzoekt bescherming Teirlinckhuis

© brusselnieuws.be
18/10/2013
De Vlaamse regering overweegt de bescherming van het Herman Teirlinckhuis. De gemeente Beersel besliste eerder om het museum gewijd aan de schrijver te sluiten. Een groot deel van de collectie ligt nu al bij het Letterenhuis in Antwerpen.

"Het Letterenhuis lijkt me de ideale bestemming voor de collectie van het Herman Teirlinckhuis". Dat zei Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) donderdag in het Vlaams parlement. "Een groot deel van de collectie ligt nu al bij het Letterenhuis in Antwerpen" , zei Schauvliege nog. Het Letterenhuis had in 1981 de collectie in bruikleen gegeven aan het Herman Teirlinckhuis.

Erfgoedminister Geert Bourgeois (N-VA) gaf aan zijn administratie de opdracht de erfgoedwaarde van de site te onderzoeken met het oog op een mogelijke bescherming. Tegen de verkoop van het huis door de gemeente Beersel kan de Vlaamse regering weinig inbrengen, gaf Schauvliege aan.

Culturele bestemming
Toch bepleit Schauvliege een culturele bestemming voor het gebouw. Ze wil daarom samen met haar collega Bourgeois, de provincie en de gemeente aan tafel zitten.

De gemeente Beersel besliste in augustus van dit jaar om het Herman Teirlinckhuis te verkopen. Tegen deze beslissing rees heel wat protest, met onder meer een petitie-actie voor het behoud van het museum.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni