Zephyr, beeldend kunstenaar

| Zephyr, beeldend kunstenaar.

Enfant terrible: Zephyr, beeldend kunstenaar

Tom Van Bogaert
© BRUZZ
15/06/2019

Zephyr (29), pseudoniem van T.V., schildert, tekent en maakt collages. Hij exposeert geregeld in galerijen, maar laat ook sporen na in het straatbeeld. Hij ontwierp visuals voor de rappers van Le 77. Hij richtte de vzw Kool Kids Klub op om jonge kunstenaars te ondersteunen. Hij is geboren in Ukkel en woont met zijn vriendin en zijn dochter van één jaar in Anderlecht.

TERRIBLE Zephyr BRUZZ ACCTUA 1666

| Zephyr: "Brussel heeft een bruisende kunstscene, die internationaal meer en meer gewaardeerd wordt."

Al sinds ik klein ben, teken ik. Ik ben het gewoon om mij creatief uit te drukken. Ik heb een avondopleiding graveren gevolgd, maar voor de rest ben ik auto­didact. Nieuwsgierigheid drijft mij. Ik experimenteer graag met technieken en materialen. Ik laat me leiden door mijn intuïtie.

Als ik aan een werk begin, weet ik vaak nog niet wat het zal worden. Ik pin me ook niet vast op één stijl. Ik verras mezelf graag. De ene keer maak ik schilderijen op karton, de ander keer werk ik aan een fotocollage. Ik gebruik de computer weleens om met simpele programma’s kleuren toe te voegen, maar de basis blijft het fysieke creëren, waarbij je ook vlekken mag maken. Ik voel me verwant met de art brut, de naïeve outsiderkunst, die je in Brussel in het Musée d’Art Spontané en Art et marges kunt bewonderen.

Inspiratie vind ik overal. Het is de magie van de kunst dat je al die invloeden kunt verwerken tot een nieuwe realiteit, waar je niet altijd de vinger op kunt leggen. De populaire cultuur duikt vaak op in mijn werk: tekenfilms, strips, popmuziek en hiphop.

"Kunst moet voor iedereen toegankelijk zijn"

Zephyr, beeldend kunstenaar

Zephyr, beeldend kunstenaar

Van The Simpsons en Spiderman over de Mona Lisa tot Michael Jackson en Frank Ocean. Nu eens breng ik een hommage, dan weer geef ik kritiek. Mijn pseudoniem komt ook uit een fictieve wereld: het aapje Zéphir is een vriend van Babar de olifant. Ik zie kunst als een spontaan verlengstuk van mijn leven. Het is aan de toeschouwer om er betekenis aan te geven en om zijn verbeelding aan het werk te zetten.

Ik werk bij voorkeur ’s nachts. Iedereen slaapt dan, niemand valt me lastig. Ik heb geen afspraken of verplichtingen meer. Die rust ontspant mij en geeft mij een grote vrijheid. Gedurende enkele uren kan ik volop creëren. Mijn vriendin is ook blij dat ik thuis ben, want mijn atelier is boven (glimlacht). Vroeger werkte ik buitenshuis. Dat had het voordeel dat ik meer op stap ging en kon afspreken met vrienden. Nu heb ik een lieve dochter om voor te zorgen. Ik werk overdag ook als kelner om geld te verdienen.

Street art is voor mij een manier om kunst aan de mensen te geven. Ik laat geen tags achter en maak geen grote muurschilderingen. Ik kleef stickers of teken iets op een elektriciteitskast. Beschouw het als knipogen, ludieke interventies, waarmee ik passanten een moment van verstrooiing schenk. Als kunstenaar geeft het een adrenalinestoot omdat je in het donker opereert en heel snel moet zijn om niet op heterdaad betrapt te worden.

Mijn vereniging Kool Kids Klub geeft onbekende getalenteerde kunstenaars een podium. We huren een ruimte af die tijdelijk vrijstaat en organiseren daarin een tentoonstelling. Bij wijze van catalogus geven we een fanzine uit, dat de werken bundelt. Het leidt vaak tot boeiende artistieke samenwerkingen. Ik heb zelf een compagnon de route gevonden in mijn vriend L’Os. We werken soms als duo. Ik droom van een eigen stek voor de vzw, een ontmoetingsruimte waar kunstenaars kunnen creëren en exposeren.

Brussel is al mijn hele leven mijn stad, Anderlecht is mijn thuishaven. A priori, à Bruxelles on est bien. Je komt hier in contact met diverse talen en nationaliteiten, de wijken hebben een eigen karakter en er is veel groen. Je hebt een bruisende kunstscene, die internationaal meer en meer gewaardeerd wordt. De toegang tot cultuur blijft echter duur. Niet alle Brusselaars kunnen twintig euro voor een tentoonstelling neertellen. Kunst moet voor iedereen toegankelijk zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Samenleving, zephyr

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni