Enfant terrible: Rachida Bouganzir, uitbaatster babycafé Haricot Magique

© Saskia Vanderstichele
| Rachida Bouganzir, uitbaatster van babycafé Haricot Magique.

Rachida Bouganzir (37) studeerde communicatiewetenschappen en werkte als projectcöordinator en eventorganisator. Ze is in Brussel geboren en woont met haar echtgenoot en zoontje van anderhalf jaar in Etterbeek. Eind 2018 nam ze het handelsfonds over van Haricot Magique. Op zaterdag 8 juni opent het babycafé op een nieuwe locatie op de See U-site in de vroegere rijkswachtkazerne van Elsene.

Terrible Def Rachida BRUZZ ACTUA 1665
© Saskia Vanderstichele
| Rachida Bouganzir.

Een babycafé is een plek waar je welkom bent met je baby. Je kunt er de band met je kind versterken en andere ouders ontmoeten. In Haricot Magique zal alles afgestemd zijn op kinderen van 0 tot 4 jaar.

Denk aan speeltapijten, hoge kinderstoelen, tafels met hoekbescherming, plaats om de buggy achter te laten en een luiertafel. Mama’s kunnen in alle comfort borstvoeding geven. In het café kun je overdag iets komen eten en drinken. Naast een boetiek met babyartikelen zijn er nog twee andere ruimten.

Eentje voor workshops, zoals babymassage, muzikale expressie en motorische ontwikkeling, en eentje voor verjaardagsfeestjes. Mijn buren in het gebouw worden de Babytheek van Elzenhof, een consultatiebureau van Kind en Gezin en de vroedvrouwen van Zwanger in Brussel.

Het vroegere Haricot Magique in Schaarbeek heeft mij gered. Ik heb geen gemakkelijke zwangerschap gehad en na de geboorte ben ik in een parentale burn-out gesukkeld. Ik leed onder het sociale isolement en de verveling. Alsof ik onder huisarrest stond. Nee, moeder zijn is niet altijd rozengeur en maneschijn.

Enfant terrible Rachida Bouganzir, uitbaatster van babycafé Haricot Magique inzet

Zonder de uitstapjes naar het babycafé en de vele initiaties die ik er gevolgd heb, was ik gek geworden. Toen ik vernam dat Audrey ermee stopte, kon ik het niet geloven. Ik heb de kans gegrepen om het café over te nemen. Ik was klaar voor een nieuwe uitdaging: na mijn terugkeer uit moederschapsverlof was ik bruutweg ontslagen. Achteraf gezien is dat een cadeau gebleken. Ik kon niet in Schaarbeek blijven, omdat de eigenaar het pand verkocht. Na lang zoeken kwam ik bij See U in Elsene uit, waar ik tot december 2020 kan blijven. Audrey staat achter mij. We zijn de twee mama’s van het project (glimlacht).

Ik droom ervan dat er in elke gemeente een babycafé is. Het is zo belangrijk dat ouders even kunnen ontspannen en ervaringen met elkaar kunnen uitwisselen. Baby’s worden ook socialer als ze deelnemen aan activiteiten. Initiatieven zoals Baboes en Les Maisons Vertes zijn prima, maar ze zijn meer gericht op opvoedingsadvies of de openingsuren zijn beperkt. Hou er ook rekening mee dat veel Brusselaars geen familie in de stad hebben. In de zomer kun je nog met je baby naar het park gaan, maar als het koud is?

Ik zal niet rijk worden van het babycafé. Ik zie het meer als een sociaal project, waar ik mijn spaarcenten in investeer omdat ik erin geloof. Ik ga zo ecologisch mogelijk te werk. Ik gebruik recuperatiemeubelen en spullen die ik van vrienden en buren krijg. Zo komt mijn toog van een wijnhandel.

Leveringen gebeuren in de regel met de fiets. Ik schakel enthousiaste vrijwilligers in voor de verbouwingen en de tekeningen op de ruiten. Ik heb zelf ook altijd vrijwilligerswerk gedaan. Wie veel geeft, krijgt veel terug.

Brussel kan nog veel doen om kindvriendelijker te worden. Er zijn zoveel metrostations die ontoegankelijk zijn voor ouders met een buggy. De mentaliteit in veel cafés en restaurants laat te wensen over. Je wordt net niet buitengekeken als je met al je babyspullen arriveert. Terwijl er zoveel gezinnen in de stad wonen.

Ik voel me thuis in het multiculturele, meertalige Brussel. Ik ken hier veel mensen en heb hier alles wat mijn hartje verlangt. De stad wordt meer en meer een laboratorium, waar je nieuwe zaken kunt uitproberen. Als ik kon kiezen, zou ik in Bosvoorde wonen, omdat je er vrij kunt ademen en er een dorpssfeer hangt. Maar het Leopoldpark is ook al leuk.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?