200.000 euro voor uitbreiding basisschool in Anderlecht

© PhotoNews

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) kondigt op de valreep van deze legislatuur nog 18 miljoen euro nieuwe schoolinvesteringen aan. Een klein deel daarvan gaat naar Brussel. “Als het in Brussel iets moeilijker gaat, komt dat ook door het vergunningenbeleid van de gemeentes.”

Voor definitieve cijfers over het plaatstekort in het Brussels Nederlandstalig onderwijs is het wachten tot oktober, maar dat de druk hoog is kan niemand ontkennen. “Nieuwe investeringen blijven nodig,” aldus minister Hilde Crevits (CD&V) woensdag in het Vlaams parlement. Heel concreet kan ze niet worden over toekomstig beleid, aangezien de nieuwe Vlaamse regering op dat moment nog niet geland is.

Op een vraag van Vlaams parlementslid Stijn Bex (Groen) kondigt ze 18 miljoen euro extra scholenbouwinvesteringen aan, waarvan 200.000 euro gaat naar een uitbreiding van basisschool Scheut in Anderlecht. Over hoeveel extra plaatsen het gaat, is nog niet duidelijk.

Duur Brussel

Dat tussen de toekenning van de bedragen en de uitvoering van scholenbouwprojecten soms veel tijd zit, wijt Crevits aan externe factoren. “Ook de gemeenten moeten in hun toekenning van stedenbouwkundige vergunningen hun verantwoordelijkheid nemen,” klinkt het. “In Brussel is het verder duur en moeilijk om plaats te vinden voor uitbreidingen, en ten slotte moet je ook scholen vinden die effectief willen bouwen.”

Bex hoopt dat de Vlaamse regering voor nieuwe scholenbouw opnieuw zal samenwerken met de Vlaamse Gemeenschapscommissie in Brussel (VGC), “en de VGC in haar vrijheid zal laten werken om tot goede resultaten te komen.” Het is immers afwachten hoe strikt de nieuwe Vlaamse regering controle wil hebben op de dotatie aan de VGC.

Samen met de Franstaligen

In de zoektocht naar onderwijsplaatsen benadrukt Crevits ook de verbeterde samenwerking met de Franse gemeenschap in Brussel, “die er nog maar sinds enkele jaren is.” Voor parlementslid Hannelore Goeman (SP.A) gaat die samenwerking nog niet ver genoeg: “Ook voor capaciteitsuitbreiding moet er een masterplan komen voor Brussel, waarbij de twee gemeenschappen samen aan de noden tegemoet komen.”

Annabel Tavernier (N-VA) vraagt dan weer meer investeringen van de Franse gemeenschap: "Onderwijs in Brussel is een gedeelde verantwoordelijkheid van beide gemeenschappen. We dringen erop aan dat de volgende Vlaamse minister van Onderwijs overlegt met diens Franstalige collega, zodat de Franse gemeenschap minstens evenveel inspanningen doet om het plaatstekort in Brussel weg te werken."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?