| Leerlingen krijgen les in coronatijden

80 procent leerlingen daagt op in Brusselse basisscholen: 'Maar ouders blijven ongerust'

TH
© BRUZZ
18/05/2020

Van de leerlingen die vandaag naar school moesten, hebben vier op de vijf dat ook effectief gedaan. Een steekproef leert dat de gemiddelde opkomst rond de tachtig procent schommelt. Bij de leerlingen die thuisblijven, speelt ongerustheid en angst van de ouders een grote rol.

“Bij ons is 85 procent van de leerlingen die vandaag op school moest zijn, ook effectief les komen volgen”, zegt Hilde Gryseels, directeur van het Sint-Jan-Berchmanscollege aan de Kapellekerk. “Van de 82 verwachte leerlingen zijn er 14 afwezig. Sommige leerlingen hebben effectief een doktersbriefje binnengebracht, anderen mogen niet komen van hun ongeruste ouders. Voor de leerlingen zonder geldig afwezigheidsattest gaan we zeker niet te streng optreden.”

Ook bij basisschool Sint-Ursula in Laken is een kleine minderheid van de verwachte leerlingen niet komen opdagen. “3 kinderen op 60 zijn afwezig, voornamelijk uit angst. Drie andere kindjes zijn ook niet naar school gekomen omdat we weten dat hun ouders tot de risicogroep behoren.”

Kwetsbare gezinnen

Bij basisschool Vierwinden in Sint-Jans-Molenbeek zijn alle leerlingen van het tweede en het zesde leerjaar aanwezig. Terwijl de opkomst voor het eerste leerjaar er maar 60 procent bedraagt. “Veel ouders zijn bang en ongerust, of leerlingen voelen zich nog niet klaar om terug naar school te gaan”, zegt directeur Karlien Tiebout. “We merken dat van de leerlingen die nu niet naar school komen, een groot deel uit een kwetsbare thuissituatie komt. Leerlingen die we ook moeilijk bereikten met het afstandsonderwijs. Dat baart me wel zorgen.”

Sommige ouders laten hun kind liever dubbelen dan hen terug naar school te sturen

Hilde Walder, directeur basisschool Sint-Guido

Hilde Walder, directeur van basisschool Sint-Guido in Anderlecht, deelt die bezorgdheid. Van haar 40 zesdejaars zijn er vandaag maar 27 komen opdagen. “Wij hebben te maken met een heel specifiek publiek. Veel ouders zijn laaggeschoold en krijgen hun informatie over het virus van andere bronnen dan de onze. Dat is lastig, want sommige ouders zeggen dat ze hun kind liever laten dubbelen dan hen terug naar school te sturen.”

Quarantaine in Frankrijk

Toch is het moeilijk om een rechtstreeks verband te zien tussen de socio-economische achtergrond van leerlingen en het feit of ze vandaag al dan niet naar school zijn gegaan. “Bij ons is 87 procent van de leerlingen aanwezig”, zegt Kristof Danhieux, directeur van basisschool Maria-Boodschap in het centrum. “Onder de afwezigen zijn er ook die uit een gegoed gezin komen en de quarantaine in Frankrijk uitzitten. Het is dus zeker niet zo dat enkel de kwetsbare jongeren vandaag thuisgebleven zijn.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Onderwijs, corona, afstandsonderwijs, basisonderwijs, Brussels onderwijs

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni