Aantal leerlingen dat uitstroomt zonder diploma blijft maar stijgen

© PhotoNews

Elk jaar verlaten duizenden leerlingen het secundair onderwijs zonder diploma. In het schooljaar 2017-2018 ­waren dat er 8.031, blijkt uit ­cijfers van de Vlaamse onderwijsadministratie. Het aantal vroegtijdige schoolverlaters stijgt daarmee van 11,0 procent in 2016-2017 tot 11,9 procent een schooljaar later.

Sinds 2014 (9,3 procent) blijft het aantal vroegtijdige schoolverlaters maar stijgen. Volgens de ­cijfers presteert Vlaanderen nu nagenoeg net zo slecht als in 2009-2010, toen 12 procent van de leerlingen zonder diploma uitstroomde. In tien jaar tijd is er dus nauwelijks vooruitgang ­geboekt.

In het voltijdse secundair onderwijs is de grootste groep schoolverlaters nog steeds te vinden in het bso, waar 18 procent van de jongeren uitstroomt zonder diploma. In het kunst secundair onderwijs (kso) gaat het om 14 procent. In het systeem van deeltijds leren en werken stromen maar liefst ruim zes op de tien jongeren uit zonder diploma.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?