Akkoord over meer geld voor Nederlandstalig onderwijs

Hilde Crevits
© PhotoNews
© PhotoNews

Het Vlaams Parlement heeft een akkoord bereikt over extra geld voor het Nederlandstalig onderwijs. Een goedgekeurde motie ingediend door oppositie en meerderheid voorziet meer werkingsmiddelen voor het kleuter- en basisonderwijs. Ook het M-decreet wordt bijgestuurd.

Minstens zestien procent van de leerkrachten, vooral dan in het basisonderwijs en het secundair, legden woensdag het werk neer om meer investeringen in het onderwijs te eisen. Ze protesteerden ook tegen de overlast aan administratie en het M-decreet, dat bedoeld is om leerlingen met een beperking, gedragsstoornis of handicap in het gewone onderwijs te begeleiden.

De grieven van de leerkrachten zijn gehoord. In een motie engageren CD&V, N-VA, Open VLD, SP.A en Groen zich om bijkomende kleuterverzorgers en zorgleerkrachten aan te nemen. De schoolleiding wordt versterkt, door een betere administratieve, pedagogische en beleidsondersteuning.

M-decreet en niet-Nederlandstaligen

Daarnaast zal er in de toekomst op worden toegezien dat personeel en financiële middelen maximaal ten dienste staan van de leerlingen. Het M-decreet, voor leerlingen met bijzondere onderwijsnoden, wordt geëvalueerd en nogmaals bijgestuurd.

"Belangrijk is ook dat er extra middelen worden voorzien om niet-Nederlandstalige kinderen Nederlands te leren en te integreren", zegt Koen Daniëls van N-VA. "Het kan gaan om taalbaden, digitale taalondersteuning, enzovoort."

Volgende legislatuur

"Ik ben blij dat mijn oproep navolging krijgt", stelt Onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V). "Over de partijgrenzen heen worden nu duidelijke afspraken gemaakt." Crevits riep in aanloop naar de staking al op tot een forse injectie in het basisonderwijs in de volgende legislatuur. Dan pas zal deze motie in daden omgezet worden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?