Al twee weken weer naar school: nieuwe coronabesmettingen blijven beperkt

© PhotoNews
| De scholen zijn sinds 16 november weer open, na een verlengde herfstvakantie van twee weken.

Sinds de heropstart van de scholen na de verlengde herfstvakantie telde het GO! CLB Brussel in totaal 23 coronabesmettingen bij de leerlingen en personeelsleden van Scholengroep Brussel. Ter vergelijking, de week voor de herfstvakantie waren dat er nog 94. Ook volgens virologen heeft de heropening van de scholen de besmettingscijfers niet omhoog geduwd. Al moeten we voorzichtig blijven.

Viroloog Steven Van Gucht zei het vrijdag tijdens de dagelijkse persconferentie van Sciensano: "De heropening van de scholen, nu bijna twee weken geleden, heeft voorlopig nog geen effect op de cijfers."

Dat blijkt ook in Brussel uit de laatste cijfers van het GO! CLB. Dat CLB staat in voor de contacttracing van leerlingen en personeelsleden in de scholen van de GO! Scholengroep Brussel, ofwel het gemeenschapsonderwijs. Volgens CLB-directeur Dries Vandermeersch heeft de verlenging van de herfstvakantie, naar twee weken in plaats van één, de besmettingscijfers duidelijk afgeremd.

“Vorige week kregen we 16 meldingen van nieuwe besmettingen, waarvan 12 op maandag. Deze week hebben we er 7 in totaal”, zegt Vandermeersch. “Ter vergelijking: in de week voor de herfstvakantie telden we nog 94 nieuwe besmettingen.” In de hele maand oktober waren er in hun scholen zelfs meer dan 440 bevestigde coronagevallen. Daardoor vielen steeds meer leerkrachten uit en moesten volledige klassen in quarantaine.

Dat laatste is voorlopig nog niet opnieuw aan de orde. Elf leerlingen zitten preventief in quarantaine, maar nergens een hele klas. “Slechts één besmetting vond plaats op school zelf, de andere erbuiten”, zegt Vandermeersch over de cijfers van de laatste twee weken. De meerderheid van de besmette leerlingen zit in het secundair onderwijs. In de lagere scholen telden ze vier besmettingen.

'Voorzichtig'

De andere twee CLB’s in Brussel waren nog niet bereikbaar voor een reactie. Het is daarom nog niet duidelijk of de cijfers overeenstemmen in de andere scholengroepen.

Het ziet er dan wel beter uit dan voor de herfstvakantie, toch wil Vandermeersch nog voorzichtig zijn. “De vorige keer dat de scholen heropenden, in september, is de spectaculaire stijging in besmettingen pas in de derde week begonnen", zegt hij. Dat komt onder meer omdat coronabesmettingen exponentieel stijgen: eerst traag, maar nadien plots veel sneller. "We zullen dus pas eind volgende week zien of alles goed blijft gaan", besluit Vandermeersch.

Volgens biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt) mogen we er wel van uitgaan dat de besmettingen nu niet zo fors zullen stijgen als in september. "Toen lagen de besmettingscijfers lager dan nu, maar zat de curve nog in de opgaande fase. Dan kan het snel exponentieel toenemen", zegt hij. "Nu zitten we in de neergaande fase, in het hele land. We weten dat de scholen het ritme van de rest van de maatschappij volgen. We verwachten dus hoogstens volgende week een iets tragere afdaling te zien in de besmettingscijfers op school, maar niet meer dan dat."

Molenberghs zegt dat het alternerend onderwijs, waarbij leerlingen uit de tweede en derde graad secundair afwisselend om de week naar school gaan, een slok op de borrel scheelt voor het contact voor, na en tijdens de schooluren. "En bovendien is de kerstvakantie niet meer veraf. We moeten een veel kortere periode overbruggen dan in september en oktober, toen we geëindigd zijn met astronomische getallen", besluit hij.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?