Basisschool De Schatkist in Haren start bouw nieuwe school

Basisschool De Schatkist in Haren start na deze zomer met de bouw van een nieuw schoolgebouw. Daarmee zal ze plaats kunnen bieden aan 220 leerlingen. "Zo werken we verder het plaatstekort in het basisonderwijs weg.”

In 2015 startte basisschool De Schatkist in Haren in gehuurde lokalen en modulaire klassen. De school, ondersteund door de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC), werkte aan een bouwproject in de Arthur Maesstraat in Haren, ook met de bedoeling de capaciteit op te trekken tot deze van een volwaardige basisschool.

Eerst werd in 2020 het industriële pand aangekocht dat de school al deels in gebruik had. Vandaag is alles klaar om de grote renovatie- en nieuwbouwwerken op de site te starten. Op voorstel van Brussels minister Sven Gatz, die in de VGC bevoegd is voor Nederlandstalig onderwijs en Scholenbouw, werd tijdens het laatste VGC-college in juli de investeringssubsidie van 3,9 miljoen euro goedgekeurd, meldt zijn kabinet in een persbericht.

1 september 2023

Het bestaande pand zal worden gerenoveerd, terwijl aansluitend een nieuwbouw met klaslokalen en een polyvalente zaal wordt opgetrokken, rond een centrale groene binnentuin. "De school wil met natuurlijke materialen werken en voorziet een houten buitenskeletbouw, om zo een passiefbouw te realiseren en om open volumes te creëren," klinkt het. Het project wordt uitgevoerd door a2o-architecten en Boydens Engineering.

Volgens de planning van het schoolbestuur, vzw School met de Bijbel - De Schatkist, kunnen de werken al starten na de zomer en zal het hele project net vóór 1 september 2023 klaar zijn. Op dat moment kan de capaciteit van het aantal plaatsen voor het basisonderwijs in de school met 100 plaatsen stijgen, tot een capaciteit van 220 leerlingen.

220 leerlingen

“De Schatkist uit het kleine Haren heeft sinds 2015 een sterke groei gekend. Ze startte met een 35-tal kleuters en leerlingen," aldus Sven Gatz. "Acht jaar later, als de uitbreiding met de nieuwbouw is gerealiseerd, zal de school 220 leerlingen en kleuters kunnen tellen. Zo werken we verder het plaatstekort in het basisonderwijs weg.”

De VGC subsidieert naast de nieuwbouw en renovatie ook de aanleg van een groene pedagogische speelplaats met 100.000 euro. De Vlaamse Gemeenschap subsidieerde eerder al de aankoop van het pand met 1,1 miljoen euro, en voorziet nog in een bijkomende subsidie voor de werken van 420.000 euro tegen eind dit jaar.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?