© Gemeente Jette | De nieuwe speelplaats van GBS Van Asbroeck in Jette.

Basisschool Van Asbroeck in Jette krijgt groene speelplaats

EC
© BRUZZ
17/12/2019

De gemeentelijke basisschool in Jette heeft een nieuwe, avontuurlijke speelplaats met meer groen en minder beton. Die werd afgelopen weekend ingehuldigd door minister van Nederlandstalig onderwijs Sven Gatz (Open VLD).

Moestuinieren, verstoppertje spelen of picknicken. De kinderen van de lagere school in Jette hebben keuze te over in hun nieuwe, groene speelplaats. De oude betonnen koer werd vervangen door drie verschillende speelzones.

Er is nu een actieve zone voor balsport en beweging, een rustige zone om te babbelen aan kleurrijke picknicktafels en een groene zone om in de natuur te ravotten. Ze kunnen er compost maken, insecten vangen of samen met de klas een moestuintje aanleggen.

“De groenelementen werden verspreid over de speelplaats als afscheiding, als spelelement, als verzachting van de speelplaats”, zegt Jets schepen van openbare ruimte Bernard Van Nuffel (Ecolo-Groen). “Minder beton en meer groen zorgt voor een betere waterinfiltratie en koelte tijdens warme dagen.”

Vogelhuisjes

Op de speelplaats zijn ook vogelhuisjes, een insectenhotel en vleermuiskastjes geplaatst om de biodiversiteit een plaats te geven.

Volgens schepen voor Nederlandstalig onderwijs Nathalie De Swaef (Ecolo-Groen) helpt de nieuwe speelplaats bij het welbevinden van de kinderen. “Onze school zet heel erg in op de ontwikkeling van een ‘breed’ beleid, met oog voor de totale ontwikkeling van kinderen. Deze speelplaats is het resultaat van een participatief traject met kinderen, ouders en leerkrachten.”

De Vlaamse Gemeenschapscommissie financierde de nieuwe speelplaats met 100.000 euro steun. In totaal kostte de herinrichting 449.757 euro.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Jette, Onderwijs, groene speelplaats, basisscholen, nathalie de swaef

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie