Een lagere school in Etterbeek

| De besmettingen stijgen volgens het GO! CLB Brussel voornamelijk in de lagere scholen.

Besmettingen en quarantaines op school nemen snel toe

EC
© BRUZZ
23/03/2021

De CLB’s zien de besmettingen op Brusselse scholen weer stijgen, zeker in het lager onderwijs. De voorbije week telde de Scholengroep Brussel 66 nieuwe besmettingen in hun scholen. De week ervoor waren dat er nog een derde minder. In Molenbeek en Ganshoren moeten hele klassen in quarantaine.

Twee weken geleden telde het GO! CLB van Scholengroep Brussel 46 bevestigde besmettingen in hun lagere en middelbare scholen. Een week later waren dat er al 66, een stijging met bijna de helft. Ter vergelijking: op de piek van de tweede golf in oktober telde het GO! CLB wekelijks tot 78 gevallen. Als de huidige stijging zich voortzet, zijn ze daar dus niet meer veraf.

“Het CLB wordt overspoeld met werk qua contacttracing”, zegt Karin Struys van de Scholengroep Brussel. “Hun cijfers bevestigen de stijging die in de samenleving speelt.” De besmettingen situeren zich vooral in hun basisscholen, maar Struys kan geen opdeling maken per gemeente of specifieke wijk.

Aandachtsgemeenten

Sinds deze week zijn de coronamaatregelen in het onderwijs verstrengd. Klasgroepen mogen zich niet meer vermengen en eetpauzes moeten buiten plaatsvinden. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) herinnerde de scholen er ook aan dat er in ‘gemeenten met verhoogde waakzaamheid’ een strenger quarantainebeleid geldt. Dat zijn gemeenten die door de Risk Assessment Group (RAG) aangeraden zijn om hun lokale crisiscel bijeen te roepen. De selectie van die gemeenten gebeurt niet enkel op basis van het aantal nieuwe besmettingen, maar vooral op basis van de snelheid waarmee die toenemen.

In Brussel staan voorlopig enkel Ganshoren en Molenbeek op die lijst. Van zodra daar één leerling coronapositief is, moet meteen de hele klas in quarantaine. Dat is nu al het geval voor twee klassen in basisschool De Knipoog (Molenbeek) en zes klassen in de Franstalige middelbare school Collège Sacré Coeur (Ganshoren). In Ganshoren moesten ook twee crèches sluiten na een besmetting.

'Scholen zijn communicerende vaten. Als er veel virus in de samenleving circuleert, zie je dat ook in de scholen'

Steven Van Gucht, viroloog Sciensano

Steven Van Gucht, sinds 2010 aan het hoofd van de Dienst Virale Ziekten bij Sciensano

“Wij stellen vast dat er maar twee Brusselse gemeenten op die lijst staan, maar we zien toch ook veel besmettingen in andere gemeenten”, zegt Struys. Op basis van het totaal aantal nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners voeren namelijk niet Ganshoren en Molenbeek, maar Sint-Joost, Schaarbeek en Jette de Brusselse lijst aan. “Wat doe je dan in de scholen?”, vraagt Struys zich af. “Stel dat leerkrachten zelf in quarantaine moeten, dan krijg je een puur organisatorisch probleem en moet je misschien op termijn de klas ook sluiten.”

Het kabinet van Vlaams minister Weyts zegt dat de selectie van de ‘aandachtsgemeenten’ niet door henzelf gebeurt. “Het gaat om een voorlopige lijst die al een paar dagen oud is. Normaal gezien zal de RAG elke week een update maken”, zegt woordvoerder Michaël Devoldere. “We hopen dat die er snel komt, want hoe korter we op de bal kunnen spelen, hoe beter.”

20210323_CollegeSacreCoeur_Ganshoren_HeiligHartCollege

| In het Franstalige Heilig Hartcollege in Ganshoren zitten zes klassen in quarantaine.

Leerkrachten vaccineren

De oplopende besmettingen in de scholen doen burgemeesters nu al in de bres springen voor hun leerkrachten. Burgemeester Ridouane Chahid (PS) van Evere pleit ervoor om leerkrachten prioritair te vaccineren met resterende dosissen. Dat zal vanaf volgende week al gebeuren in Vilvoorde.

Vlaams onderwijsminister Weyts had zelf gevraagd om leerkrachten voorrang te geven in de vaccinatie, maar kreeg een nee als antwoord. Schepen van Onderwijs Quentin Paelinck (ProGanshoren) van Ganshoren wil daarom deze week nog aandringen bij de Franstalige ministers. “Ik wil niet alleen leerkrachten prioritair laten vaccineren, maar ook kinderbegeleiders in de crèches”, zegt Paelinck. Toch blijft viroloog Steven Van Gucht duidelijk: "Er zijn bijna een half miljoen leerkrachten in ons land, dat zijn bijna een half miljoen vaccins die het liefst toch voorbehouden zijn voor mensen die het grootste risico op ziekte lopen", besluit hij.

'Virus zit overal'

De toenemende besmettingen op school hoeven wel niet de enige broeihaarden te zijn van corona. "Scholen zijn communicerende vaten. Als er veel virus in de samenleving circuleert, zie je dat ook in de scholen", zei viroloog Van Gucht dinsdag aan Belga. "Er is niet bepaald één drijvende kracht, het virus zit overal.”

Uit de risicolijst waarin Ganshoren en Molenbeek zijn opgenomen, blijkt inderdaad dat de besmettingen in beide gemeenten stijgen in alle leeftijdsgroepen. Zoals in de hele samenleving, en daarom komt morgen het Overlegcomité vervroegd bijeen om mogelijk de coronamaatregelen te verstrengen.

Toch pleit de Brusselse huisartsenkring voor nuance. Ze zien meer kinderen, tieners en hun ouders op consultatie komen voor luchtwegeninfecties. Die mensen krijgen dan ook een Covid-19-test en dat kan de positieve resultaten de hoogte in duwen, denkt voorzitter Vincent Janssens. De gezondheidsinspectie zei maandag al dat de besmettingen vooral toenemen bij min-20-jarigen

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Onderwijs, Gezondheid, karin struys, besmettingen leerlingen, besmettingen leerkrachten, school quarantaine, quarantaineregels, GO! CLB Brussel

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni