Besparingen bij secundair onderwijs: extra Brusselse plaatsen blijven

© Peter Dhondt-BRUZZ
| De speelplaats van het Sint-Jan Berchmanscollege (secundair onderwijs) in de Ursulinenstraat tijdens de opendeurdag van 12 oktober 2019.

Een deel van de werkingsmiddelen die de secundaire scholen krijgen, zal de komende vijf jaar niet geïndexeerd worden. De aangekondigde 860 extra plaatsen in Brussel lijden niet onder de besparing.

De Vlaamse regering had eerder al aangekondigd dat het secundair onderwijs 100 miljoen euro moet besparen tegen 2024. Maar de christelijke onderwijsbond COC klaagt donderdag in onder meer Het Nieuwsblad en het Radio 1-programma De Ochtend dat de reële besparingen nog verder oplopen. In het programmadecreet, dat de maatregelen voor de uitvoering van de begroting bevat, wordt volgens COC namelijk melding gemaakt van een niet-indexering van een deel van de werkingsmiddelen.

Concreet zal veertig procent van de middelen die de middelbare scholen krijgen, niet worden aangepast aan de index. Het gaat onder meer om de kosten voor energie en didactisch materiaal. De overige zestig procent, die betrekking heeft op de lonen, zal de index wel gewoon blijven volgen.

De Vlaamse regering heeft nog geen definitieve beslissing genomen over het programmadecreet. "Maar wat die besparing betreft, denk ik dat er nog maar weinig marge zal zijn. Die zullen worden doorgevoerd omdat de beslissing voor de begroting moet worden genomen", verklaarde Koen Van Kerkhoven van COC aan De Ochtend.

"We voorzien deze regeerperiode 3,1 miljard euro extra middelen voor alle aspecten van ons onderwijs van kleuter tot universiteit", zegt Vlaams minister Ben Weyts in een reactie aan Belga. "Ja, er zijn beperkte besparingen. Ook binnen het onderwijs. Maar in vergelijking met andere beleidsdomeinen blijven deze heel beperkt."

Brusselse situatie

Voor Brussel is de situatie niet anders dan Vlaanderen, bevestigt een woordvoerster van het gemeenschapsonderwijs GO! aan BRUZZ: "Het is niet de eerste keer dat er bespaard wordt, we hebben dat al aangekaart. Het zal moeilijker worden voor scholen. De facturen voor water- en energieverbruik zullen wel stijgen, terwijl hun werkingsmiddelen niet geïndexeerd worden. Ze zullen moeten kijken hoe ze hun kosten toch kunnen beheersen."

De extra besparing heeft geen invloed op de door Sven Gatz (Open VLD) onlangs aangekondigde 860 extra plaatsen in het Nederlandstalig Brussels onderwijs. "Het een heeft niets met het ander te maken", laat zijn kabinet weten. "Wanneer het nodig is vanwege de demografie, worden de scholen gewoon bijgebouwd. Zowel in Vlaanderen als in Brussel."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?