De Hogeschool Odisee van de KU Leuven aan de Stormstraat in Brussel-centrum

| De Hogeschool Odisee van de KU Leuven aan de Stormstraat in Brussel-centrum.

Bijna kwart van studenten hogeschool Odisee is 25 jaar of ouder

© Belga
25/01/2023

Bijna een kwart van de studentenpopulatie bij hogeschool Odisee bestaat uit 'volwassen' studenten: mensen van 25 jaar of ouder. Het gaat daarbij meestal om vrouwen die job en studie combineren, zo meldt de hogeschool woensdag. Zaterdag organiseert Odisee daarom een online infodag voor volwassen studenten, specifiek afgestemd op de noden van deze doelgroep.

Al enkele jaren merkt de hogeschool op zijn campussen een toename van het aantal studenten van 25 jaar of ouder. Vandaag gaat het om 2.719 studenten of 24 procent van het totaal, terwijl dat in 2018 nog 19,3 procent was.

Zeven op de tien volwassen studenten aan Odisee zijn vrouwen, een sterk contrast met de reguliere hogeschoolstudent waar de verhouding eerder fifty-fifty is: 51,1 procent vrouw en 48,9 procent man. Vooral de lerarenopleidingen zijn populair bij de volwassen studenten.

De volwassen studenten blijken voornamelijk mensen te zijn die al een job hebben. "Dat blijkt ook uit interne analyse van Odisee", zegt Luk Schoofs, directeur Levenslang Leren bij Odisee. "Wanneer de volwassen studenten bevraagd worden over hun werksituatie geeft 57,6 procent aan dat zij of hij aan het werk is, als loontrekkende of zelfstandige. Het aantal werkzoekenden (9,4 procent) is eerder laag. En dat is opvallend, want werk en studie combineren - met daarbij vaak nog een gezin - is niet altijd eenvoudig."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni