Bodem vervuild: school De Kriek moet jaar langer wachten op nieuwbouw

Bekijk ook de afspeellijst: donderdag 28 november 2019

Het nieuwe gebouw van basisschool De Kriek in Schaarbeek loopt alweer vertraging op. De architecten hebben vastgesteld dat de bodem vervuild is. Om de grond te saneren, zijn extra werken nodig. Daarom wordt de opening uitgesteld tot september 2022.

Sinds september vorig jaar volgen de leerlingen van basisschool De Kriek les in de lokalen van Paviljoen, een andere basisschool in Schaarbeek. Dat zou zo blijven tot het nieuwe gebouw van De Kriek in de Grote Bosstraat af is. “Tegen 2021 zou de school klaar moeten zijn en kunnen de 220 leerlingen erin trekken,” kondigde schepen van Nederlandstalig Onderwijs Adelheid Byttebier (Groen) eind vorig schooljaar aan.

Maar de kinderen van de lagere school zullen nog een jaartje langer moeten wachten op hun eigen schoolgebouw. De bouw van het nieuwe gebouw is opnieuw uitgesteld, nadat er bodemvervuiling werd vastgesteld in de bouwgrond. "Het plan dat de kinderen in september 2021 kunnen verhuizen is uitgesteld", zegt Byttebier vandaag. "Ze zullen dat pas in 2022 kunnen doen."

Het project had voordien al vertraging opgelopen door gerechtelijke procedures. Nu komt de bodemvervuiling als nieuwe, onverwachte hindernis. Een eerdere studie door Brussel Leefmilieu had de bodem namelijk veilig verklaard.

Murphy

De resultaten van die studie zijn vandaag niet meer geldig omdat het Gewest de bodemnormen vorig jaar heeft aangescherpt. "De architecten hebben deze zomer beslist dat er toch nog saneringswerken moeten gebeuren", zegt Byttebier. Ze benadrukt dat de bodemvervuiling onder de internationale gezondheidsnormen valt en er dus geen gevaar is voor de kinderen.

Verder zijn er nog onverwachte werken opgedoken aan een hoogspanningscabine op de site. Die cabine zit nog in een gebouw dat moet worden afgebroken, maar bedient de hele wijk van elektriciteit. Er moet dus eerst een nieuwe cabine worden gebouwd onder de grond, vooraleer de oude cabine kan worden afgesloten. "Sibelga heeft ons laten weten dat die werken langer zullen duren dan gepland", aldus Byttebier.

Het gaat in beide gevallen over pech, zegt de schepen. "We gaan uit van de wet van Murphy: we zijn alle mogelijke hordes tegengekomen die er waren, maar nu liggen ze achter ons. Volgens onze architecten kunnen we nu niets meer tegenkomen." Dat betekent dat Schaarbeek de nieuwe school nog altijd in 2022 wil kunnen openen.

Waar de leerlingen van De Kriek naartoe moeten tijdens het schooljaar 2021-2022 is nog niet duidelijk. "Pas tijdens de schoolraad in december zullen we enkele pistes voorleggen", aldus de schepen. Ze belooft wel een maandelijkse nieuwsbrief uit te sturen naar de ouders om hen op de hoogte te houden van de werken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?